Κόσμος|24.10.2023 22:34

Ανακαλύφτηκε ο πιο σκοτεινός ποταμός στη Γη - Δεν μπορείς να δεις ούτε το χέρι σου αν το βυθίσεις μέσα

Newsroom

Ένας παραπόταμος του ποταμού Κονγκό, χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως το πιο σκοτεινό ποτάμι στον κόσμο, καθώς στα σκουρόχρωμα νερά του δεν μπορείς να δεις ούτε καν το ίδιο σου το χέρι αν το βυθίσεις μέσα. Ο λόγος για το ποτάμι Ρούκι.

Ο άνθρακας πίσω από το χρώμα

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σκουρόχρωμο νερό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα διαλυμένης οργανικής ύλης από το γύρω τροπικό δάσος. Το χρώμα προκαλείται από ενώσεις πλούσιες σε άνθρακα που ξεπλένονται από σάπια φυτική ύλη και παρασύρονται στον ποταμό Ρουκί από τα νερά της βροχής και τις πλημμύρες. Ο χρωματισμός των νερών του Ρούκι είναι πολύ πιο σκοτεινός από αυτών του Ρίο Νέγκρο καθώς οι οργανικές ενώσεις άνθρακα είναι και 1,5 φορά περισσότερες από ότι στον Ρίο Νέγκρο, τον παραπόταμο του Αμαζονίου. Και παρόλο που το Ρούκι αποτελεί μόνο το ένα εικοστό της λεκάνης του Κονγκό, παρέχει το ένα πέμπτο όλου του διαλυμένου άνθρακα στο Κονγκό.

«Οι οργανικές ενώσεις που ''ξεπλένονται'' από αυτή τη βλάστηση απορροφούν το φως, οπότε όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση, τόσο πιο σκούρο θα φαίνεται το νερό» δήλωσε ο επιστήμονας Τράβις Ντρέικ.

«Μας εντυπωσίασε το χρώμα του ποταμού», δήλωσε ο ερευνητής του ETH Zurich, προσθέτοντας ότι είναι τόσο σκοτεινό που κυριολεκτικά δεν μπορείς να δεις το χέρι σου μπροστά από το πρόσωπό σου

ΠοτάμιΚονγκόειδήσεις τώραΑφρικήποταμός