Κόσμος|24.10.2023 16:25

Δριμεία κριτική Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: «Τι κάνει ο γαμπρός σου στο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ»;

Μαρία Ζαχαράκη

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, της αποτυχίας ανάληψης διαμεσολαβητικού ρόλου σε μία διένεξη που αφορά την περιοχή γύρω από την Τουρκία, ενώ του συνέστησε να σταματήσει να παίζει σε διπλό ταμπλό, δηλαδή και με τις δύο πλευρές.

«Στο παρελθόν, η Τουρκία ήταν η πιο αξιόπιστη χώρα στη Μέση Ανατολή. Βρισκόμαστε σε μια όμορφη περιοχή, που αποτελεί μια όμορφη γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, και είμαστε μια όμορφη γέφυρα μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης. Στο μυαλό μας ως η πρώτη χώρα που θα έλυνε όλα τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή ερχόταν η Τουρκία. Γιατί η Τουρκία ήταν μια χώρα που ενέπνεε εμπιστοσύνη με την εξωτερική της πολιτική. Αλλά με λύπη μου διαπιστώνω ότι η Τουρκία έχει χάσει αυτή την αξιοπιστία τα τελευταία χρόνια. Η Μέση Ανατολή έχει μετατραπεί σε πύρινη σφαίρα. Ο λαός μας φωνάζει "μήπως πρέπει να έρθουμε και να γίνουμε μεσολαβητές;" "δείτε μας ως μεσολαβητές." Κανείς δεν ακούει καν αυτή τη φωνή. Γιατί κανείς δεν ακούει αυτή τη φωνή; Επειδή η Τουρκία έχει πάψει να είναι ένα κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη στην εξωτερική της πολιτική».

Μας έχουν αποκλείσει από τη Μέση Ανατολή

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα, δήλωσε ότι κάποτε καλούσαν την Τουρκία να λύσει προβλήματα στη Μέση Ανατολή, αλλά τώρα κανείς δεν την εμπιστεύεται και έχει χάσει το γόητρό της.

«Οι άνθρωποι της Μέσης Ανατολής μάς ζηλεύουν, θέλουν να γίνουν σαν εμάς. Θέλουν να ζουν σε μια ελεύθερη χώρα. Αλλά οι κυβερνήτες της χώρας μας θέλουν να γίνουν σαν τους βασιλιάδες της Μέσης Ανατολής.

Στο παρελθόν, η Τουρκία δεν αυτό-καλούνταν να λύσει προβλήματα, αλλά την καλούσαν να λύσει προβλήματα. Από μια Τουρκία που μας άκουγαν, περάσαμε σε μια Τουρκία που αποκλείστηκε στη Μέση Ανατολή. Αυτό που έχω πει... Αν παρακαλάς για λίγες δεκάρες, δεν θα έχεις ποτέ αξιοπιστία ή εμπιστοσύνη. Τώρα έχουν δώσει το ρόλο του μεσολαβητή στο Κατάρ», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το γαμπρό του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, με αφορμή μία επιθεώρηση που είχε κάνει ο πρόεδρος της Baykar πρόσφατα σε αεροπλανοφόρο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατόπιν πρόσκλησης.

Το κράτος δεν μπορεί να παίζει σε διπλό ταμπλό

Ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι από τη μία κατηγορεί τις ΗΠΑ σε αυτή τη διένεξη κι από την άλλη συνεργάζεται μαζί τους μέσω του γαμπρού του.

«Μερικές φορές χρησιμοποιούμε τέτοια γλώσσα που προσβάλλουμε τους πάντες, δεν υπολογίζουμε καν πού πηγαίνουν τα λόγια μας. Η Αμερική έστειλε δύο αεροπλανοφόρα. Ο Ερντογάν φωνάζει: "Πού είναι οι ΗΠΑ; Πού είναι η Μεσόγειος; Τί κάνετε εσείς εκεί;”. Για όνομα του Θεού, δεν θα πρέπει τώρα να ρωτήσουμε κι εμείς, τι κάνει ο γαμπρός σας σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο; Δεν θα πρέπει να το ρωτήσω εγώ αυτό τώρα; Δεν θα πρέπει; Δεν θα παίζετε και με τις δύο πλευρές, δεν θα παίζετε και με τις δύο πλευρές. Θα είστε ειλικρινείς και έντιμοι. Θα είστε ειλικρινείς και έντιμοι. Το κράτος δεν παίζει σε διπλά ταμπλό. Όχι! Θα είστε ανοιχτοί και ξεκάθαροι», ανέφερε.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώρα