Κόσμος|25.10.2023 08:38

Επίθεση Ερντογάν στον ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, αλλά προσεκτικός για ΗΠΑ και Ισραήλ: Το τηλεφώνημα στον Πούτιν και ο... ρόλος Μπαχτσελί

Μαρία Ζαχαράκη

Πυρά κατά του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως «δεν αποτελεί ελπίδα για την ανθρωπότητα, όταν απλά παρακολουθεί μία αιματοχυσία».

Ο Ερντογάν κράτησε και πάλι αποστάσεις και έκανε γενικές κατηγορίες κατά της διεθνούς κοινότητας. Δεν είπε τίποτα κατά του Ισραήλ, ούτε κατά της Χαμάς και των ΗΠΑ κρατώντας μια προσεκτική και διπλωματική στάση.

Ωστόσο, αμέσως μετά πήρε στο τηλέφωνο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να καταγγείλει εμμέσως τη Δύση.

«Η σιωπή των δυτικών κρατών έχει οδηγήσει την κρίση σε μια αναπόφευκτη διάσταση», είπε.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι που βγαίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως, ή λένε αυτά που ο Ερντογάν δεν μπορεί να πει...

Ο κυβερνητικός του εταίρος για παράδειγμα, Ντεβλέτ Μπαχτσελί βγήκε στη Βουλή και υποστήριξε ξανά ότι η Τουρκία πρέπει να παρέμβει ή να επέμβει στη Γάζα, χωρίς να διευκρινίζει τι πρέπει να γίνει ακριβώς.

Έφτασε πάντως στο σημείο να πει ότι η Άγκυρα «δεν μπορεί να είναι ασφαλής, αν η Ιερουσαλήμ δεν είναι ασφαλής». Ότι είναι δηλαδή θέμα προστασίας της ίδιας της Τουρκίας, το να έχει λόγο η Άγκυρα στη Μέση Ανατολή.

Και λίγο μετά προέκυψε μια ξαφνική συνάντηση με τον Ερντογάν για να συζητήσουν όλα αυτά, που λέει ο Μπαχτσελί τις τελευταίες ημέρες. 

Προφανώς, ό,τι λέει ο Μπαχτσελί, δεν τα λέει από μόνος του καθώς μετά βλέπουμε να αναλαμβάνει δράση η κυβέρνηση, ωστόσο δεν είναι γνωστό τι είδους δράση θα είναι αυτή.

Το θέμα είναι ότι ο Μπαχτσελί έχει αναλάβει το ρόλο να ξεσηκώσει το εθνικό και θρησκευτικό συναίσθημα, ενώ άφησε και μια αιχμή κατά της Δύσης.  «Σήμερα θα ακούγαμε τις καμπάνες αντί για το εζάνι...», είπε. «Αν δεν ήταν ο Ατατούρκ πριν από έναν αιώνα να διώξει τους Έλληνες», σημείωσε.

Πάντως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε δύο βάρκες το χαρακτήρισε μεγάλη διπλωματική αποτυχία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορείς να παίζεις σε διπλό ταμπλό», είπε στον Ερντογάν. «Έχει χάσει την αξιοπιστία της η Τουρκία», σημείωσε.

ΠαλαιστίνηΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟΗΕειδήσεις τώραΤουρκίαΙσραήλΜέση ΑνατολήΛωρίδα της ΓάζαςΠόλεμος στο Ισραήλ