Κόσμος|25.10.2023 15:00

New York Times αδειάζουν Ισραήλ για τον ισχυρισμό ότι ρουκέτα προκάλεσε το μακελειό σε νοσοκομείο στη Γάζα: «Πιθανώς δεν σχετίζεται με το αιματηρό χτύπημα»

Newsroom

Καταρρίπτεται σύμφωνα με ερευνητές της New York Times ο ισχυρός του Ισραήλ αλλά και Αμερικανών αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών, ότι σε βιντεοληπτικό υλικό καταγράφεται ρουκέτα να εκτοξεύεται από τη Γάζα και εκρήγνυται μέσα στο παλαιστινιακό έδαφος την ώρα κατά την οποία συνέβη το αιματηρό χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Ahli Arabi. Αντίθετα, η αμερικανική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ρουκέτα ήταν του Ισραήλ και όντως εξερράγη κατά λάθος αλλά αρκετά μακρυά από το νοσοκομείο.

Ειδικότερα, το βίντεο δείχνει ένα βλήμα να διαπερνά τον σκοτεινό ουρανό πάνω από τη Γάζα και να εκρήγνυται στον αέρα. Δευτερόλεπτα αργότερα, μια άλλη έκρηξη φαίνεται στο έδαφος. Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας με τους εκατοντάδες νεκρούς συνέβη από αποτυχημένη εκτόξευση παλαιστινιακής ρουκέτας που έπεσε στο έδαφος και προκάλεσε το μακελειό. 

Σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times το βίντεο - που ελήφθη από μια τηλεοπτική κάμερα του Al Jazeera που έκανε livestreaming τη νύχτα της 17ης Οκτωβρίου - δείχνει κάτι άλλο. Ο πύραυλος που φαίνεται στο βίντεο πιθανότατα δεν είναι αυτός που προκάλεσε την έκρηξη στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα εξερράγη στον ουρανό περίπου δύο μίλια μακριά, διαπιστώνουν οι NYT, και είναι άσχετη με όσα εκτυλίχθηκαν εκείνο το βράδυ πάνω από τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας εκείνο το βράδυ.

Παραμένει μυστήριο το τι πραγματικά συνέβη στο νοσοκομείο

Το πόρισμα των ΝΥΤ δεν απαντά στο τι πραγματικά προκάλεσε την έκρηξη στο  νοσοκομείο Al-Ahli ή ποιος είναι υπεύθυνος όμως θέτει υπό αμφισβήτηση ένα από τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι για να υποστηρίξουν ότι δεν ήταν υπεύθυνοι για το μακελειό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και Παλαιστίνιοι μαχητές κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την έκρηξη στο νοσοκομείο. Πολλαπλά βίντεο που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από τους NYT δείχνουν ότι οι μαχητές εκτόξευαν δεκάδες ρουκέτες από τα νοτιοδυτικά του νοσοκομείου λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη, και η πύρινη έκρηξη στο νοσοκομείο συνάδει με μια αποτυχημένη ρουκέτα που έπεσε πολύ κοντά στο στόχο της με αχρησιμοποίητα καύσιμα.

Το υλικό δείχνει επίσης ότι γινόταν ισραηλινός βομβαρδισμός και ότι δύο εκρήξεις κοντά στο νοσοκομείο φαίνονται μέσα σε δύο λεπτά από το χτύπημα. Ο ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε στους NYT ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν έπλητταν "σε απόσταση που έθετε σε κίνδυνο το νοσοκομείο", αλλά αρνήθηκε να πει πόσο μακριά ήταν το πλησιέστερο χτύπημα.

Έτσι οι NYT κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος στο βίντεο δεν ήταν ποτέ κοντά στο νοσοκομείο. Εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ, όχι από τη Γάζα, και φαίνεται να εξερράγη πάνω από τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, τουλάχιστον δύο μίλια μακριά από το νοσοκομείο.

Ενδεικτική η σειρά αναρτήσεων από τον δημοσιογράφο Aric Toler της ομάδας οπτικών ερευνών: 

New York Timesειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςνοσοκομείοΓάζαΙσραήλρουκέτες