Κόσμος|26.10.2023 09:49

Η Τουρκία αναβάλλει την «επιστροφή» στη Δύση λόγω... Ισραήλ - Πώς ο Ερντογάν έβαλε τέλος στο «διπλό ταμπλό» - Ερώτημα τα F-16

Μαρία Ζαχαράκη

Η επιστροφή στη Δύση αναβάλλεται ξανά καθώς η Τουρκία «σκόνταψε» τελικά στη Γάζα πριν φτάσει στον προορισμό της που ήταν η εξομάλυνση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Μια συνάντηση με τον εθνικιστή εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί κι η εσωτερική λαϊκή πίεση ήταν αρκετή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει ρότα.

Είκοσι μέρες του πήραν οι διπλωματικοί ακροβατισμοί μέχρι να ανακοινώσει χθες ότι συντάσσεται στο μέρος των «αδελφών» Παλαιστινίων.

Είκοσι μέρες του πήρε για να επανέλθει στη γνωστή αφοριστική ρητορική κατά του Ισραήλ ως «δολοφόνου παιδιών» και να διατρανώσει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, προσδίδοντάς εκτός από εθνικο-απελευθερωτική και θρησκευτική υπόσταση, λέγοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς είναι «μουτζαχεντίν» (ιεροί πολεμιστές).

Ακόμη, ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι διαρρηγνύει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, τουλάχιστον όσον επικρατεί η εμπόλεμη κατάσταση, και το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό έλαβε τέλος για τον Ερντογάν. Πήρε όμως ένα μεγάλο ρίσκο καθώς η ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ έλαβε τέλος.

Επίσης, μένει να φανεί πώς θα προχωρήσει και η ιστορία με τα F-16 με τις ΗΠΑ. Ίσως, όμως, αυτή να σωθεί, αν προχωρήσει στην «αθόρυβη» επικύρωση του πρωτοκόλλου της Σουηδίας.

Λωρίδα της ΓάζαςΔύσηΧαμάςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠαλαιστίνηειδήσεις τώραΤουρκίαΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλ