Κόσμος|27.10.2023 17:00

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Μόσχα για τους ισραηλινούς ομήρους – Οι όροι που θέτουν και η κατακραυγή

Newsroom

Η Ρωσία υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασής της να προσκαλέσει αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Μόσχα, παρά τις έντονες ισραηλινές επικρίσεις, λέγοντας πως είναι απαραίτητο να διατηρήσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Το Ισραήλ, που δεσμεύθηκε να εξαλείψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσε τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, χαρακτήρισε "λυπηρή" την απόφαση και κάλεσε τη Μόσχα να εκδιώξει την αντιπροσωπεία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αλλά όχι με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ή με αξιωματούχους του Κρεμλίνου. "Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τις επαφές μας με όλα τα μέρη και, βέβαια, θα συνεχίσουμε τον διάλογό μας με το Ισραήλ", είπε στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία έχει σχέσεις με όλους τους σημαντικούς παίκτες στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, του Ιράν, της Συρίας, της Χαμάς και της υποστηριζόμενης από τη Δύση Παλαιστινιακής Αρχής η οποία ασκεί περιορισμένη εξουσία υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Όχθη. Έχει κατ΄επανάληψη επιρρίψει την ευθύνη για την κρίση στην αποτυχία της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει την έκκληση της Μόσχας για άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, την οποία βομβαρδίζει σφοδρά το Ισραήλ πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή. Αξιωματούχοι στη Γάζα λένε πως τουλάχιστον 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε πως μέλος της αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Μόσχα, ο Αμπού Χαμίντ, δήλωσε πως η οργάνωση δεν μπορεί να απελευθερώσει ομήρους μέχρι να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.Σύμφω να με την εφημερίδα, ο Αμπού Χαμίντ υποστήριξε πως η Χαμάς χρειάζεται χρόνο για να εντοπίσει όλους αυτούς οι οποίοι απήχθησαν από το Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Πολύ κακό» πράγμα

Ο Πεσκόφ απέκλεισε τον κίνδυνο η Ρωσία να συρθεί στη σύγκρουση μετά τα πλήγματα που πραγματοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ σήμερα σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών στις δυνάμεις των ΗΠΑ. Πρόσθεσε όμως πως τα πλήγματα των ΗΠΑ θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή. "Είναι πολύ κακό αυτό", είπε.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα πως ένα άλλο υψηλόβαθμο μέλος της αντιπροσωπείας της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα, ο Αμπού Μαρζούκ, είχε συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγιρί Κανί, ο οποίος επισκέπτεται επίσης τη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προσπάθειες να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους κατοίκους της, και ο Μπαγιρί Κανί επανέλαβε επίσης την ισχυρή υποστήριξη της Τεχεράνης στην παλαιστινιακή υπόθεση, μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο πηγές της ιρανικής πρεσβείας στη Μόσχα.

 «Όχι» σε χερσαία εισβολή στη Γάζα λέει το 49% των ερωτηθέντων στο Ισραήλ

Σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί προτιμούν ο στρατός να περιμένει και να μην προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή (27/10) στην εφημερίδα Maariv.

Στην ερώτηση αν το Ισραήλ θα πρέπει να κλιμακώσει αμέσως τις επιθέσεις του και να προχωρήσει σε ευρεία χερσαία επιχείρηση μέσα στη Γάζα το 29% των ερωτηθέντων απάντησε «ναι», ενώ το 49% εκτιμά ότι «θα ήταν καλύτερα να περιμένει» και το 22% είναι αναποφάσιστο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Maariv.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη στάση της ισραηλινής κοινής γνώμης στο θέμα της χερσαίας εισβολής καθώς σε δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει στις 19 Οκτωβρίου η ισραηλινή εφημερίδα, υπέρ της χερσαίας εισβολής είχε ταχτεί το 65% των ερωτηθέντων.

Όπως επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα στην ανάλυση της δημοσκόπησης «προκύπτει ότι (οι απαντήσεις) δεν χωρίζονται με βάση το πολιτικό στρατόπεδο ή τη δημογραφία και ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εξελίξεις στο θέμα των ομήρων, το οποίο βρίσκεται τώρα στην κορυφή της ατζέντας, έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε αυτή την αλλαγή (της κοινής γνώμης)».

Νέα στοχευμένη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας - Νεκρά υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς

Νέα στοχευμένη χερσαία επίθεση εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας πλήττοντας με αεροσκάφη και πυροβολικό στην περιοχή Shuja’iyya στόχους της Χαμάς, μεταξύ των οποίων θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, στρατιωτικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου καθώς και μαχητές της.

Από την άλλη πλευρά παλαιστινιακές πηγές κάνουν λόγο στο Al Jazeera για πολύ μικρής έκτασης επίθεση στα περίχωρα της πόλης Beit Hanoun, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό al-Bureij.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως σκότωσαν χθες Πέμπτη τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών, είναι ο Σάντι Μπαρούντ, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Χαμάς και ένας εκ των φερομένων «εγκεφάλων» της επίθεσης που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι IDF, ο Μπαρούντ σκοτώθηκε κατά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. «Συμμετείχε στον σχεδιασμό της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και πληθώρας άλλων φονικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών», επισημαίνεται.

Ανακοινώθηκε επίσης πως σε επιδρομή ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τρεις διοικητές της Χαμάς: ο Ριφάτ Αμπάς, ο Ιμπραχίμ Τζάντμπα και ο Τάρεκ Μαάρουφ.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για να εξολοθρευτούν «ηγέτες και στελέχη της Χαμάς που ευθύνονται για τις βάρβαρες επιθέσεις» στο ισραηλινό έδαφος.

Φόβος για ανάφλεξη - Επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα και η απάντηση των ΗΠΑ

Δύο εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης έπληξαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ το βράδυ της Πέμπτης (27/10) στην ανατολική Συρία.

Σε ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν αναφέρεται πως τα «πλήγματα ακριβείας» έγιναν σε «νόμιμη άμυνα» και αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά τη 17η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, Αμερικανός πολίτης υπέκυψε από καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ επιπλέον 21 υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς.

Τα πλήγματα αυτά έγιναν μετά από διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τα πλήγματα «για να καταστεί σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τέτοιες επιθέσεις και θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους», σύμφωνα με τον Όστιν.

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως τα πλήγματα «διαχωρίζονται από την εξελισσόμενη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς» και δεν σηματοδοτούν «αλλαγή της προσέγγισής μας».

Νωρίτερα την Πέμπτη (27/10) το Πεντάγωνο ανακοίνωνε πως αμερικανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους έγιναν στόχος τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και στο Ιράκ (12 και τεσσάρων αντίστοιχα) από την αρχή του Οκτωβρίου, κατηγορώντας «παραστρατιωτικές ομάδες συνδεόμενες με το Ιράν».

Σημειώνεται ότι, ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν απείλησαν να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Ο αγιατολάς Χαμενεΐ, από την πλευρά του κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «διευθύνουν»τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Την ίδια ημέρα, ο Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση στην Τεχεράνη. «Η προειδοποίησή μου στον αγιατολά είναι πως αν οι Ιρανοί συνεχίσουν να δρουν εναντίον των στρατευμάτων μας, θα ανταποδώσουμε, και πρέπει να είναι έτοιμοι. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το Ισραήλ».

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους περίπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

όμηροιΠαλαιστίνηΛωρίδα της ΓάζαςΓάζαΙσραήλΡωσίαΧαμάςειδήσεις τώραΠόλεμος στο Ισραήλ