Κόσμος|31.10.2023 07:18

Φάρσα ή κέρασμα; Το Doodle της Google γιορτάζει το Halloween

Newsroom

Πρόκειται για φάρσα ή για κέρασμα; Αναφορά στη γιορτή του Halloween κάνει σήμερα το Doodle της Google, θέλοντας να μας κάνει να γνωρίσουμε καλύτερα την αγγλοσαξονική γιορτή που «κατέκτησε» και την Ελλάδα.

Τι είναι το Halloween - Η ετυμολογία

Το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται σε τέρατα παίρνουν κολοκύθες, και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά με την ερώτηση «φάρσα ή κέρασμα;». Το Halloween αποτελεί μετεξέλιξη παγανιστικών γιορτών, και πιθανότατα της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhaim.

Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια «γέφυρα» ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και στον κόσμο των νεκρών.

Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα σε παιδιά και ενηλίκους. Η λέξη προέρχεται από το All-hallow-even, και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day).

ειδήσεις τώραgoogleHalloweenGoogle doodle