Κόσμος|02.11.2023 18:51

Βρετανία: Σάλος και πυρά κατά ΜΜΕ που στέλνουν ρεπόρτερ στην καταιγίδα Ciaran

Newsroom

Στη Βρετανία, μεγάλη ταλαιπωρία έχουν υποστεί ρεπόρτερ τηλεοπτικών καναλιών όπως τα Sky, ITV, BBC και άλλα, καθώς τους έστειλαν στην πρώτη γραμμή της καταιγίδας «Ciaran» σε απευθείας σύνδεση.

Δίνοντας μάχη με τους θυελλώδεις ανέμους, προκειμένου να μεταδώσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, παρά τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να μείνουν μακριά από τα παράκτια μονοπάτια, υπό τον φόβο ότι τα κύματα θα μπορούσαν να παρασύρουν τους περαστικούς στη θάλασσα, οι δημοσιογράφοι των βρετανικών καναλιών μεταδίδουν ζωντανά τις εικόνες παό την κακοκαιρία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από το τηλεοπτικό κοινό. Η μετεωρολογική υπηρεσία, Met Office, εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση «κινδύνου για τη ζωή» για τα ιπτάμενα συντρίμμια που φέρνουν οι θυελλώδεις άνεμοι.

Οι θύελλες έριξαν στο έδαφος την Ashna Hurynag τη στιγμή που έκανε ρεπορτάζ για την καταιγίδα σε μικρή απόσταση από την ακτή στο Τζέρσεϊ. Η δημοσιογράφος εξαφανίστηκε ξαφνικά από την οθόνη.

Το μεγαλύτερο βάρος του Ciaran μέχρι στιγμής, έχουν αντιμετωπίσει τα Νησιά της Μάγχης, όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, καθώς στέγες καταστράφηκαν και παράθυρα έσπασαν από τους ισχυρούς ανέμους.

Η ανταποκρίτρια, προσπαθώντας να παλέψει με τους ανέμους, αστειεύτηκε με τους συναδέλφους της που βρίσκονταν στο στούντιο, αναφέροντας στον αέρα ότι, «Πρέπει να πω ότι δεν έχω ξανανιώσει ποτέ τέτοιες ριπές ανέμου». Εν τω μεταξύ, οι τηλεθεατές του Good Morning Britain κατακεραύνωσαν το ITV επειδή έστειλε και τους δημοσιογράφους του για ρεπορτάζ εκεί που χτυπά πιο δυνατά η καταιγίδα, παρά τους θυελλώδεις ανέμους και την καταρρακτώδη βροχή που τους θέτει σε κίνδυνο.

Εντωμεταξύ, από την Κορνουάλη, η Jonathan Swain έκανε ζωντανή μετάδοση καθώς η καταρρακτώδης βροχή συνέχιζε να πέφτει πάνω του. Από το Μπράιτον, ο Richard Gainsford μιλούσε στην τηλεόραση ενώ τα κύματα έπεφταν πάνω στο θαλάσσιο φράγμα. Ο Dan Johnson του BBC βρισκόταν και αυτός στο Τζέρσεϊ, όπου αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες.

Αντιδράσεις των τηλεθεατών

Φυσικά, δεν ήταν λίγοι οι τηλεθεατές που, το πρωί της Πέμπτης (02/11) συντονίστηκαν στο Good Morning Britain και εξαγριώθηκαν από τις εικόνες. Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν μέσω social media κατηγορώντας τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα για την απόφαση να στείλει δημοσιογράφους στην επικίνδυνη καταιγίδα. Έκαναν λόγο για «εντελώς ανεύθυνη» απόφαση, ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις προς το κοινό, να μην βγει σε εξωτερικούς χώρους.

«Τρελό, προειδοποιείτε τον κόσμο ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή, ιδιαίτερα κοντά στις ακτές, και η εκπομπή σας στέλνει δημοσιογράφους εκεί, όχι μόνο σε 1 αλλά σε 3 διαφορετικά μέρη, απόλυτη τρέλα και εντελώς ανεύθυνη», έγραψε τηλεθεατής.

Άλλος τόνισε: «τυπικό GMB να στέλνει δημοσιογράφο εκεί και μετά λέει σε όλους να μείνουν μέσα» ενώ άλλος πρόσθεσε πως, «προειδοποιήσεις για τον καιρό και τι κάνει η GMB; Στέλνουν δημοσιογράφους εκεί».

«Γιατί τα προγράμματα το κάνουν αυτό στους κακομοίρηδες ρεπόρτερ του καιρού... Ξέρουμε πώς είναι το κρύο και ο αέρας. Βάλτε τους μέσα με ένα φλιτζάνι τσάι», πρόσθεσε τρίτος τηλεθεατής.

Από τα «πυρά» του κοινού δε γλίτωσε ούτε το Sky, με τους χρήστες του διαδικτύου να κατακεραυνώνουν τους υπεύθυνους του στούντιο που έστειλαν τον δημοσιογράφο τους έξω, στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

«Υπάρχουν προειδοποιήσεις για απειλή ζωής, οπότε οι παραγωγοί σας αποφασίζουν ότι είναι σοφό να βγάλουν τον ρεπόρτερ σας έξω. Δεν θα ήταν ασφαλέστερο να στήσετε απλά μια κάμερα και να μην διακινδυνεύσετε την ασφάλεια κανενός;», σημείωσε χρήστης, με άλλον να συμπληρώνει ότι, «οι άνθρωποι εκκενώνουν. Ξέρω, ας στείλουμε έναν δημοσιογράφο σε αυτό το επικίνδυνο νησί».

Η καταιγίδα Ciaran έπληξε τη Βρετανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και δημιούργησε χάος στους δρόμους, ενώ, όπου ήταν δυνατόν, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλέψουν από το σπίτι τους, ενώ εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά. Σε 54 περιοχές, κυρίως στη νότια ακτή της χώρας, αναμένονται πλημμύρες, σύμφωνα με την υπηρεσία περιβάλλοντος.

Βρετανίακακοκαιρίαδημοσιογράφοιειδήσεις τώραακραία καιρικά φαινόμενα