Κόσμος|03.11.2023 23:30

ΟΗΕ: Τα παλαιστινιακά εδάφη στον κατάλογο των περιοχών που έχουν ανάγκη επισιτιστική βοήθεια

Newsroom

Η οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) πρόσθεσε σήμερα τα παλαιστινιακά εδάφη στον κατάλογο των χωρών και των εδαφών που έχουν ανάγκη εξωτερική επισιτιστική βοήθεια.

«Στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με τη Σύνοψη Ανθρωπιστικών Αναγκών για το 2023, 1,5 εκατ. άνθρωποι (το 28% του πληθυσμού) εκτιμήθηκε ότι βρίσκονταν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας και είχαν ανάγκη άμεση βοήθεια μεταξύ του Μαΐου και του Ιουλίου 2022: 1,2 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας και 353.000 στη Δυτική Όχθη», επεσήμανε ο FAO.

«Η κλιμάκωση του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023 είναι πιθανό να αυξήσει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και έκτακτη βοήθεια, την ώρα που η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας», πρόσθεσε η οργάνωση στην έκθεσή της για τις Προοπτικές Σοδειάς και Επισιτιστικής Κατάστασης που εκδίδει τρεις φορές τον χρόνο.

Ο FAO εκτιμά ότι συνολικά  46 χώρες και εδάφη έχουν ανάγκη εξωτερική επισιτιστική βοήθεια.

«Οι συγκρούσεις που συνεχίζονται και εντείνονται είναι οι βασικές αιτίες για τα πιο υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ασφάλειας, με πιο πρόσφατες τις ανησυχίες στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε η οργάνωση.

«Παρά τη μείωση των παγκόσμιων τιμών, τα αδύναμα νομίσματα σε πολλές χώρες με χαμηλό εισόδημα διατηρούν τις εσωτερικές τιμές των προϊόντων διατροφής σε υψηλά επίπεδα και εμποδίζουν τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε τροφή», πρόσθεσε.