Κόσμος|05.11.2023 22:45

Περικυκλωμένη η Γάζα: Σήμερα ο θύλακας χωρίστηκε στα δύο - Εντός 48ωρών πιθανή εισβολή του ισραηλινού στρατού στην πόλη

Newsroom

Η χερσαία επιχείρηση έχει επιτύχει να χωρίσει τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο υποστήριξε το βράδυ της Κυριακής ο ισραηλινός στρατός, ενώ συνεχίζονται τα πλήγματα στην περιοχή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας… Τώρα υπάρχει μια νότια Γάζα και μια βόρεια Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι.

Τα στρατεύματα «έφτασαν στην ακτογραμμή και την κρατούν», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν τώρα εκτεταμένα πλήγματα στις υποδομές της τρομοκρατίας – κάτω από το έδαφος και πάνω από αυτό», δήλωσε ο Χαγκάρι.

Συνεχείς βομβαρδισμοί στη Γάζα

Συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί που δέχεται η Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις, με τις τελευταίες επιδρομές να σημειώνονται κοντά σε νοσοκομεία, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών ενώ μόλις πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκε πως το δίκτυο των τηλεπικοινωνιών κατέρρευσε για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας ή σύνδεσης στο διαδίκτυο, τη στιγμή που το σφυροκόπημα συνεχίζεται αδιάκοπα και οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν έκκληση για κατάπαυση πυρός, καθώς κινδυνεύουν χιλιάδες άμαχοι πολίτες, ανάμεσά τους και όμηροι της Χαμάς.

Εντωμεταξύ τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 4.008 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, Άσραφ αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 2.550 γυναίκες έχουν επίσης σκοτωθεί.

Όχι στην κατάπαυση από Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την Κυριακή τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν και οι τουλάχιστον 240 Ισραηλινοί όμηροι που συνέλαβε η Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας, το λέμε αυτό σε εχθρούς και φίλους. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους κερδίσουμε», είπε ο Νετανιάχου στους άνδρες των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων της χώρας στην αεροπορική βάση Ραμόν στο νότιο Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση.

Ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα ρουκέτες Κατιούσα κατά της πόλης Κιριάτ Σμόνα του βορείου Ισραήλ, σε αντίποινα για το ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο από το οποίο σκοτώθηκε μια γυναίκα και τρία παιδιά.

Σε ανακοίνωση, η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι η επίθεσή της πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στο «στυγερό και άγριο έγκλημα» του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό της Χεζμπολάχ πάνω από τα σύνορα, καθώς η ένταση έχει κλιμακωθεί μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης σιιτικής οργάνωσης εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Ο στρατός δεν διευκρίνισε πού σκοτώθηκε ο Ισραηλινός.

Καταγγελία του Λιβάνου στον ΟΗΕ

Ο Λίβανος θα υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη για τη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Ο Λιβανέζος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η χώρα του συλλέγει πληροφορίες και φωτογραφίες και πιθανόν θα υποβάλει την καταγγελία της τη Δευτέρα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στον Λίβανο ότι ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τρείς ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι ο στρατός θα εκδώσει ανακοίνωση εντός της ημέρας σε σχέση με ένα αεροπορικό πλήγμα στον Λίβανο.

ισραηλινός στρατόςειδήσεις τώραΓάζαΠόλεμος στο ΙσραήλΧαμάςΛωρίδα της Γάζας