Κόσμος|11.11.2023 18:13

Ερντογάν: Νέα επίθεση σε Ισραήλ και Δύση για «βαρβαρότητες» στη Γάζα - Κόκκινη γραμμή η Ιερουσαλήμ

Μαρία Ζαχαράκη

Ραγδαία επίθεση κατά του Ισραήλ και της Δύσης εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο τους της Συνόδου τους Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή μας. Επιθυμία όλων μας είναι η Ιερουσαλήμ, γνωστή ως η "πόλη της ειρήνης", και όλα τα παλαιστινιακά εδάφη να αποκτήσουν ξανά την παλιά τους αίγλη», δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου»

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου στην ιστορία», ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν και αναφερόμενος στη Δύση πρόσθεσε πως «όσοι παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στην καταπίεση (στη Γάζα) είναι εξίσου συνένοχοι στην αιματοχυσία με τους καταπιεστές».

Συνέχισε λέγοντας πως «Το ζήτημα των πυρηνικών όπλων, την ύπαρξη των οποίων έχουν παραδεχτεί Ισραηλινοί υπουργοί, πρέπει να διερευνηθεί και να αποκαλυφθούν τυχόν πυρηνικές βόμβες που έχουν διαφύγει από τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας» και πρόσθεσε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία συμπεριφέρθηκε σαν κακομαθημένο παιδί της Δύσης, πρέπει να αποζημιώσει για τη ζημιά που προκάλεσε».

Έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες η Τουρκία

Αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε για ακόμα μία φορά ξεκάθαρο πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για την αποκατάσταση της Γάζας… Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη που θα εγκαθιδρυθεί (μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης)», είπε.

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνπόλεμοςΙερουσαλήμΠόλεμος στο Ισραήλ