Κόσμος|11.11.2023 21:53

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πιθανή έκρηξη ηφαιστείου η Ισλανδία - Συνεχόμενοι σεισμοί ανησυχούν τους ειδικούς

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές της Ισλανδίας, οι οποίες κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά ισχυρών σεισμών που συγκλόνισαν τη νοτιοδυτική χερσόνησο Ρέικιανες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δονήσεις αυτές σηματοδοτούν την αυξημένη πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης στην περιοχή.

«Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας ... κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πολιτική άμυνα λόγω της έντονης σεισμικής (δραστηριότητας)» δήλωσε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως «οι σεισμοί μπορεί να γίνουν μεγαλύτεροι από αυτούς που έχουν συμβεί και αυτή η σειρά γεγονότων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη».

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (ΙΜΟ) δήλωσε ότι η έκρηξη θα μπορούσε να λάβει χώρα «σε αρκετές ημέρες».


Η περιοχή που ανησυχεί τους επιστήμονες

Το χωριό Γκρίνταβικ, στο οποίο ζουν περίπου 4.000 άνθρωποι, βρίσκεται 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της περιοχής όπου καταγράφηκε ισχυρή σεισμική δόνηση της Παρασκευής και για αυτήν έχουν εφαρμοστεί σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση έκρηξης.

Νωρίτερα, δύο ισχυροί σεισμοί έγιναν αισθητοί μέχρι την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων, και κατά μήκος μεγάλου μέρους της νότιας ακτής της χώρας, με αποτέλεσμα να κουνηθούν παράθυρα και οικιακά αντικείμενα.

Η μεγαλύτερη δόνηση, βόρεια του Γκρίνταβικ, είχε μέγεθος 5,2 βαθμών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΙΜΟ. Μάλιστα, η αστυνομία έκλεισε την Παρασκευή έναν δρόμο που εκτείνεται από βορρά προς νότο προς το Γκρίνταβικ, αφού υπέστη ζημιές από τους σεισμούς.

Πάνω από 20.000 οι δονήσεις στην περιοχή

Σύμφωνα με τον Guardian, από τα τέλη Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 24.000 δονήσεις στη χερσόνησο,  ενώ μία πυκνή ακολουθία σχεδόν 800 σεισμών καταγράφηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.Ο ΙΜΟ σημείωσε συσσώρευση μάγματος στο υπέδαφος σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων (3,1 μιλίων). Εάν αυτό αρχίσει να κινείται προς την επιφάνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηφαιστειακή έκρηξη.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες και όχι ώρες για να φτάσει το μάγμα στην επιφάνεια», ανέφερε ειδικός και πρόσθεσε πως «εάν μια ρωγμή εμφανιζόταν εκεί όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι τώρα η υψηλότερη, η λάβα θα έρεε προς τα νοτιοανατολικά και δυτικά»

Από το 2021 μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί τρεις εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες, τον Μάρτιο του 2021, τον Αύγουστο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023. Αυτές οι τρεις εντοπίστηκαν μακριά από υποδομές ή κατοικημένες περιοχές.

Την Πέμπτη, η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα, που βρίσκεται κοντά στο Γκρίνταβικ και φημίζεται για τα γεωθερμικά ιαματικά λουτρά και τα πολυτελή ξενοδοχεία της, έκλεισε προληπτικά μετά από διαδοχικούς σεισμούς.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται επίσης το γεωθερμικό εργοστάσιο Svartsengi, ο κύριος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και νερού για 30.000 κατοίκους στη χερσόνησο, και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προστασία του εργοστασίου και των εργαζομένων του σε περίπτωση έκρηξης.

σεισμοίειδήσεις τώραηφαίστειοΙσλανδίαέκρηξη