Κόσμος|15.11.2023 15:36

Μιλιέτ: «Ελλάδα-Τουρκία μην πολεμάτε, αγωνιστείτε»

Μαρία Ζαχαράκη

Πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Μην πολεμάς, αγωνίσου» και υπότιτλο «Οι στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας και της Ελλάδας θα αγωνιστούν για την ειρήνη σε ατομικά και μικτά αθλήματα. Θα φυσήξει άνεμος φιλίας στο Αιγαίο» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ ασχολείται με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη ‘Θεσσαλονίκη’, όπως εκ παραδρομής γράφει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του προέδρου Ερντογάν.

Συνεισφορά του αθλητισμού στο Αιγαίο

Το δημοσίευμα αναφέρεται πρωτίστως στην τέταρτη συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για τα ΜΟΕ, που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιτεύχθηκαν συμφωνίες για πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η διοργάνωση αθλητικών αγώνων ανάμεσα στις στρατιωτικές σχολές, αναφέρει η Μιλιέτ.

«Η θετική διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα συνεχίζεται. Μετά τις συναντήσεις μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βίλνιους τον Ιούλιο και στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, επιταχύνθηκε η διαδικασία διαλόγου θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών.

Η τελευταία συνεδρίαση στα πλαίσια του διαλόγου για φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του Ερντογάν και του Μητσοτάκη. Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας - Ελλάδας θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Άγκυρα περιλαμβάνεται η καθιέρωση απευθείας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των υπουργών Εθνικής Άμυνας, των υπουργών Εξωτερικών και των γενικών επιτελείων, καθώς επίσης περιλαμβάνεται και η διοργάνωση ατομικών και μικτών αθλητικών αγώνων (ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, στίβος και τένις) μεταξύ των χερσαίων, εναέριων και ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Ένα άλλο άρθρο που συμφωνήθηκε είναι η «Συνεργασία μεταξύ των Κολλεγίων Εθνικής Άμυνας (National Defence Colleges) των δύο χωρών, αρχικώς στον επιστημονικό τομέα και στα θέματα του ΝΑΤΟ, των στρατιωτικών δογμάτων, της διαχείρισης κρίσεων, της διατήρησης της ειρήνης, των φυσικών καταστροφών, του περιβάλλοντος και παρόμοιων θεμάτων». Ένα από τα θέματα που συμφωνήθηκαν επίσης, σύμφωνα με τη Μιλιέτ, είναι και μέτρα πρόληψης ρύπανσης του ποταμού Έβρου.

Μικρές αναφορές για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στον Τ/Τύπο

Σποραδικά τα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο που αναφέρονται στη συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Οι περισσότερες αναφορές μιλούν για πρόσκληση του Μητσοτάκη προς τον Ερντογάν από το Βερολίνο για συνάντηση στην Ελλάδα κι όχι για εδώ και καιρό προγραμματισμένη συνάντηση.

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγέ με τίτλο «Πρόσκληση από Μητσοτάκη», αναφέρει ότι «στο μεταξύ, η τουρκική και η ελληνική αντιπροσωπεία που συναντήθηκαν στην Άγκυρα την προηγούμενη ημέρα αποφάσισαν να δημιουργήσουν «μηχανισμό επαφής» για να διευκολύνουν την εφαρμογή των «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Άλλο ένα θερμό μήνυμα ήρθε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης είπε ότι θα ήθελε να φιλοξενήσει τον πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά ζητήματα».

Πόστα: «Θα συναντηθούμε με τον Ερντογάν στην Ελλάδα» 

«Για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πάνελ που διοργανώθηκε στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της Γερμανίας. Ο Μητσοτάκης είπε, «Έχουμε δει μια σημαντική ύφεση στις σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες. Συνάντησα τον πρόεδρο Ερντογάν δύο φορές πριν από την τελευταία κρίση στη Μέση Ανατολή. Θα συναντηθούμε ξανά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο».

Τουργκιούν: «Συνάντηση με τον Ερντογάν τον Δεκέμβριο» 

«Δηλώσεις για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πάνελ που διοργανώθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα Βερολίνο. Δηλώνοντας ότι υπάρχει σημαντική ύφεση μεταξύ των δύο χωρών, ο Μητσοτάκης είπε: «Συμφωνήσαμε σε μια διαδρομή εξομάλυνσης των σχέσεων μας. Θα συναντηθούμε ξανά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο για να ορίσουμε μια θετική ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις μακροχρόνιες διαφορές μας να κλιμακωθούν σε σημείο να διακινδυνεύσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση».

Τζουμχουριέτ: «Ο Μητσοτάκης καλεί τον Ερντογάν στην Ελλάδα» 

«Την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας έχουν εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Μητσοτάκης είπε ότι θα ήθελε να φιλοξενήσει τον Ερντογάν στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά ζητήματα».

τουρκικά ΜΜΕΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΤουρκίαελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσεις