Κόσμος|16.11.2023 21:15

Ελεύθερος ο δολοφόνος του Χραντ Ντινκ - Σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ογούν Σαμάστ, ο δολοφόνος του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντικ, αφέθηκε ελεύθερος λόγω «καλής διαγωγής», μετά από 16 χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση. Ο 17χρονος Σαμάστ είχε σκοτώσει τον Χραντ Ντινκ μπροστά από το γραφείο του Αρμένιου δημοσιογράφου στη συνοικία Σισλί της Κωνσταντινούπολης το 2007.

Σφοδρές αντιδράσεις

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, επέκρινε την απελευθέρωση του Σαμάστ λέγοντας: «Δεν έχουμε λόγια. Αν ο Ογούστ Σασάμτ απελευθερώνεται λόγω καλής διαγωγής, όποιος μιλάει για δικαιοσύνη μετά από αυτό είναι πραγματικά αδίστακτος».

Ο συμπρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) Ερέν Κεσκιν δήλωσε: «Πρόκειται για μια δυστοπική χώρα! Οι Γκιουλτάν Κισανάκ, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Οσμάν Καβάλα, Τζαν Αταλάι Gultan Kisanak, Selahattin Demirtas, Osman Kavala, Can Atalay είναι στη φυλακή μόνο για τις σκέψεις τους, αλλά ο δολοφόνος είναι ελεύθερος! Οι συνέπειες του νόμου περί εκτελέσεων με διακρίσεις».

«Η "καλή συμπεριφορά", την οποία δεν εφάρμοζαν ούτε στους άρρωστους κρατούμενους, εφαρμόστηκε στον δολοφόνο!», ανέφερε ο Κεσκίν σε άλλη ανάρτηση.

Ο Μπαχρί Μπελέν, ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας Ντινκ, δήλωσε ότι «υπήρχε η πιθανότητα να αφεθεί ελεύθερος νωρίτερα. Αλλά αναβλήθηκε επειδή διέπραξε άλλα εγκλήματα στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε με τη βοήθεια νόμων που θεσπίστηκαν αργότερα, με άλλα λόγια, με μια "μυστική αμνηστία"».

δολοφονίαειδήσεις τώραΚωνσταντινούποληφυλακήδημοσιογράφος