Κόσμος|19.11.2023 13:19

Δεν πέτυχε η δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση της SpaceX - Η στιγμή που εξερράγη το Starship στον αέρα

Newsroom

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX του Έλον Μασκ εξερράγη κατά τη δεύτερη δοκιμαστική του εκτόξευση το Σάββατο, που μεταδόθηκε live.

Έπειτα, ανακοινώθηκε ότι το Starship πιθανότατα είχε χαθεί, καθώς ενεργοποιήθηκε το σύστημα τερματισμού πτήσης του οχήματος καθώς το όχημα προσπαθούσε να φτάσει κοντά σε τροχιά.

Σημειώνεται πως το σύστημα τερματισμού πτήσης χρησιμοποιείται για την καταστροφή ενός πυραύλου εάν αρχίσει να δυσλειτουργεί ή να παρεκκλίνει από την πορεία του.

«Με ένα τεστ σαν αυτό, η επιτυχία έρχεται μέσα από αυτά που μαθαίνουμε», έγραψε η SpaceX στο X. «Η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship καθώς το SpaceX επιδιώκει να κάνει τη ζωή πολυπλανητική», σημείωσε.

Ο μεγαλύτερος και πιο δυνατός πύραυλος που αναπτύχθηκε ποτέ, το Starship απογειώθηκε με επιτυχία λίγο μετά τις 7 π.μ. από τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης Starbase της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας.

Η πτήση φάνηκε να ξεκινά ομαλά, ωστόσο η SpaceX δεν κατάφερε να πετύχει στην δοκιμαστική πτήση. Σε αντίθεση με την πρώτη δοκιμή η οποία έφτασε μόνο στα 38 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, αυτή τη φορά το Starship έφτασε στο διάστημα και στη στιγμή της έκρηξης βρισκόταν σε υψόμετρο περίπου 148 χιλιομέτρων.

Η αποστολή αν και δεν ολοκληρώθηκε θεωρήθηκε επιτυχημένη από την SpaceX αλλά και από την NASA.

ειδήσεις τώραπύραυλοςδιαστημόπλοιοSpaceXΈλον Μασκέκρηξη