Κόσμος|20.11.2023 16:33

Χαλί εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία κέρδισε...τον εθνικό διαγωνισμό στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Το χαλί που έφτιαξε η Τουρκάλα νεαρή σχεδιάστρια Γιαγμούρ Ζιντζίρ με το όνομα Iris, κέρδισε με το σχέδιό του τον 16ο εθνικό Διαγωνισμό Σχεδιασμού Χαλιών στην Κωνσταντινούπολη, τραβώντας την προσοχή των καλεσμένων, που έκαναν ουρά για να φωτογραφηθούν μπροστά από το έργο της.

Ένα χαλί που όταν το βλέπουμε μας κάνει ξεχωριστούς και γαλήνιους

Η νεαρή σχεδιάστρια Γιαγμούρ Ζιντζίρ δήλωσε ότι επηρεάστηκε από την αρχαία ελληνική μυθολογία. «Η Ίριδα, που στα λατινικά σημαίνει "μάτι του ουρανού", πήρε το όνομά της από την ελληνική θεά Ίριδα. Πίστευαν ότι η θεά πετούσε μεταξύ ουρανού και γης για να μεταφέρει ειδήσεις και μετέφερε τις ψυχές των νεκρών γυναικών στον κάτω κόσμο. Σε αυτό βασίζεται και το έθιμο της του φυτέματος λουλουδιών ίριδας γύρω από σαρκοφάγους. Τα μοναδικά χρώματα του λουλουδιού της ίριδας και η ομοιότητα της ριγέ δομής του με τη δική μας κόρη είναι στην πραγματικότητα ο λόγος για τον οποίο ονομάζεται "ίριδα". Γι' αυτό πιστεύεται ότι ο καθένας κουβαλάει ένα "κομμάτι του ουρανού". Μπορούμε να πούμε ότι το σχέδιό μου περιέχει κάθε έννοια της Ίριδας. Υπάρχουν κύκλοι με εντελώς διαφορετικά σχέδια για να τονιστεί η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου. Αλλά και πάλι, κάθε κύκλος βρίσκεται στο ίδιο πλαίσιο... Για μένα, αυτό αντιπροσωπεύει ότι όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε ως άνθρωποι, είμαστε όλοι μέρος ενός συνόλου και της εσωτερικής μας σύνδεσης μεταξύ μας. Τα χρώματα που χρησιμοποιώ είναι τα χρώματα της ίριδας. Με το σχέδιο του χαλιού μου "Ίριδα", στοχεύω να δημιουργήσω μια εμπειρία που θα μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστοί και γαλήνιοι, καθώς το κοιτάμε και το χρησιμοποιούμε».

Η Γιαγμούρ Ζιντζίρ συμμετέχει συνεχώς σε διαγωνισμούς σχεδιασμού χαλιών και σκοπεύει να υπογράψει παγκόσμια σχέδια το επόμενο διάστημα.

Η 25χρονη σχεδιάστρια παρακολούθησε δύο χρόνια σχέδιο και τέχνη στην Anatomy Art Academy στην Κωνσταντινούπολη. Το 2018, ξεκίνησε τις προπτυχιακές της σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Μαρμαρά στο Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της, κέρδισε το διαγωνισμό σχεδιασμού ρούχων της Sun Tekstil.

Τουρκίαμυθολογίαχαλίειδήσεις τώρα