Κόσμος|22.11.2023 07:48

Ισραήλ - Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός για την απελευθέρωση ομήρων - Πόσες μέρες θα ισχύει και ποια τα σημεία της συμφωνίας

Newsroom

«Πράσινο φως» από το Κατάρ δόθηκε τα μεσάνυχτα, καθώς ανακοινώθηκε ότι επετεύχθη η σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή ισραηλινών και αλλοδαπών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους. Η κατάπαυση του πυρός θα ανακοινωθεί το επόμενο 24ωρο και θα διαρκέσει 4 ημέρες με δυνατότητα παράτασης αν συνεχίσουν να απελευθερώνονται όμηροι.

«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X (του πρώην Twitter) αναφερόμενο στη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του εμιράτου, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ έκανε λόγο για 50 ομήρους που θα απελευθερωθούν ενώ διαμήνυσε πως θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς μέχρι να εξαλειφθεί μετά την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε. «Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (...) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν -γυναίκες και παιδιά- θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία. «Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

Τι συμφωνήθηκε 

  • Το Ισραήλ θα σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης στρατιωτικών οχημάτων
  • Θα επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα σε εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών και καυσίμων,
  • Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη νότια Γάζα θα σταματήσουν για τέσσερις ημέρες. Στη βόρεια θα σταματήσουν για έξι ώρες την ημέρα, μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ «δεσμεύεται να μην επιτεθεί ή να συλλάβει κανέναν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας»
  • Η ελεύθερη κυκλοφορία θα διασφαλιστεί κατά μήκος της οδού Σάλαχ αλ Ντιν.

Τα στάδια της απελευθέρωσης

Η απελευθέρωση θα ξεκινήσει την Πέμπτη, με τη πρώτη ομάδα ομήρων να επιστρέφει στο Ισραήλ. Όπως μεταδίδει το Channel 12, η Χαμάς θα παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό, οι οποία θα μεταφερθούν στους εκπροσώπους των IDF. Στη συνέχεια, οι όμηροι θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και θα οδηγηθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.

Μπάιντεν: Σημαντικό να εφαρμοστεί η συμφωνία

Τη συμφωνία κατάπαυση πυρός χαιρέτισε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ο οποίος ευχαρίστησε τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί του Κατάρ και τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι της Αιγύπτου για «την κρίσιμη ηγεσία και τη συνεργασία τους για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας».

Πρόσθεσε ότι «εκτιμά τη δέσμευση που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η κυβέρνησή του για την υποστήριξη μιας εκτεταμένης παύσης».

«Είναι σημαντικό όλες οι πτυχές αυτής της συμφωνίας να εφαρμοστούν πλήρως», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η σημερινή συμφωνία θα πρέπει να φέρει στην πατρίδα επιπλέον Αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω μέχρι να απελευθερωθούν όλοι», είπε.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

Εκκένωση νοσοκομείου διέταξε ο Ισραηλινός στρατός λίγο πριν την κατάπαυση

Εν μέσω των πληροφοριών για εκεχειρία στη Γάζα, η διοίκηση του Ινδονησιακού νοσοκομείου δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι έλαβε μήνυμα Whatsapp από τις ισραηλινές δυνάμεις που διέταζε την εκκένωση της ιατρικής μονάδας εν μέσω αναφορών για πιθανή επιδρομή.

Το νοσοκομείο της Ινδονησίας έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μη παροχής ρεύματος, αλλά εξακολουθεί να φιλοξενεί περίπου 550 ασθενείς, εκ των οποίων οι 50 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς και 200 άτομα ιατρικό προσωπικό και περισσότερους από 1.500 εκτοπισμένους.

Η διοίκηση του νοσοκομείου δήλωσε στο Wafa ότι η τελευταία απειλή έχει προκαλέσει «κατάσταση πανικού» μεταξύ όσων βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς φοβούνται επανάληψη όσων συνέβησαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ήδη πληγεί άμεσα από ισραηλινά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι.

Το βράδυ της Δευτέρας, τουλάχιστον 100 τραυματίες και άρρωστοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς, σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Λωρίδα της Γάζαςκατάπαυση πυρόςειδήσεις τώραΙσραήλΧαμάς