Κόσμος|22.11.2023 20:25

«Πόρτα» του Μασκ στον Ερντογάν: Ο πρόεδρος τον κάλεσε στην Τουρκία, αλλά εκείνος πήγε... Ινδία

Μαρία Ζαχαράκη

Η Tesla, ο γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων που ανήκει στον Ίλον Μασκ, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ινδία για την κατασκευή του εργοστασίου, το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να γίνει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η συμφωνία σχεδιάζεται να ανακοινωθεί στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής Vibrant Gujarat που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Η Ινδία φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Tesla, ώστε το εργοστάσιο να κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Επένδυση 2 δισ. δολαρίων

Η Tesla σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του εργοστασίου της στην Ινδία, ενώ θα είναι σε θέση να αυξήσει την αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτων έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Πηγές σημείωναν επίσης ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα προσπαθήσει να παράγει ορισμένες μπαταρίες στην Ινδία για να μειώσει το κόστος.

Ο Ερντογάν τον είχε προσκαλέσει στην Τουρκία

Ο Ίλον Μασκ είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στο Σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν είχε καλέσει τον Ίλον Μασκ να χτίσει το εργοστάσιο της Tesla στην Τουρκία, ωστόσο ο Μασκ δήλωσε ότι σχεδιάζει να κάνει την επένδυση στην Ινδία, την οποία θα επισκεφθεί το 2024.

Η κυβέρνηση Μόντι αναπτύσσει εδώ και αρκετό καιρό πολιτικές για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και την ενθάρρυνση της ταχύτερης υιοθέτησης καθαρότερων μεταφορών.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνTeslaΤουρκίαειδήσεις τώραΈλον ΜασκΙνδία