Κόσμος|23.11.2023 23:16

Εβδομάδα ελληνικής κουλτούρας στην Κωνσταντινούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Έντονη και επιδραστική η παρουσία της ελληνικής έβδομης τέχνης και της λογοτεχνίας σε 3 διαφορετικά πολιτιστικά φεστιβάλ που έλαβαν χώρα τον Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη.

Η υποψήφια για Όσκαρ ελληνική ταινία της Ασημίνας Προέδρου, «Πίσω από τις θημωνιές» προβλήθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που φέτος ήταν αφιερωμένο στη «Δικαιοσύνη για όλους». Η ταινία μάς μεταφέρει στην Ελλάδα του 2015, την περίοδο της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης, και πραγματεύεται το παγκόσμιο δράμα των προσφύγων/μεταναστών και πώς το αντιμετώπισε η ‘χαλαρή’ σε ηθικές αξίες πλέον ελληνική κοινωνία. Παρακολουθεί την προσπάθεια των ανθρώπων να ξεφύγουν από πιεστικές, καταστροφικές, απελπιστικές καταστάσεις (πόλεμος, μετανάστευση, οικονομική ανέχεια, χρέη, απειλή, τιμωρία), καταστάσεις που ωθούν στα όρια την κρίση των εμπλεκομένων και επηρεάζουν τις αποφάσεις και την ηθική των πρωταγωνιστών.

Μια πραγματική γροθιά στο στομάχι του τηλεθεατή.

Στην προβολή της ταινίας στην Κωνσταντινούπολη παρούσα κι η πρωταγωνίστρια Ευγενία Λάβδα.

Παράλληλα, το μουσείο του Πέρα διοργανώνει για 2η χρονιά τις «Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου», από 21-26 Νοεμβρίου, εστιάζοντας στα θέματα της ιστορικής μνήμης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της μετανάστευσης και της διασποράς. Θα παρουσιαστούν 24 ταινίες από τη δεκαετία του '60 έως τη δεκαετία του '90 σε αποκατεστημένες κόπιες για πρώτη φορά στην Τουρκία. Η εκδήλωση θα ανοίξει με την ταινία του Ζυλ Ντασέν "Η πρόβα" (1974), η οποία ήταν απαγορευμένη στην Ελλάδα για πολλά χρόνια.

Την ίδια ώρα, η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί το 9ο Φεστιβάλ Noir με θέμα "Ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα".

Ένας από τους σημαντικούς καλεσμένους είναι ο Πέτρος Μάρκαρης, το διάσημο όνομα του ελληνικού πολιτικού θρίλερ, ο οποίος την Κυριακή 26 Νοεμβρίου θα μιλήσει επίσης για τη σχέση του με τον Θ.Αγγελόπουλο, ένας σκηνοθέτης που χαίρει ευρύτατου θαυμασμού στην Τουρκία.

ΤουρκίαΚωνσταντινούποληειδήσεις τώρα