Κόσμος|24.11.2023 08:07

Η Άγκυρα προσηλωμένη στα Eurofighters: «Άνοιγμα» στο Λονδίνο και το «διαπραγματευτικό χαρτί» της Σουηδίας

Μαρία Ζαχαράκη

Η Άγκυρα προσανατολίζεται, δεδηλωμένα πλέον, προς Eurofighters. Και από τη στιγμή που η Γερμανία κλείνει την πόρτα στρέφεται τώρα στην Αγγλία, που είναι συμπαραγωγός χώρα.  Την Πέμπτη βρέθηκε στην Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας και ο Τούρκος υπουργός, Γιασάρ Γκιουλέρ εκδήλωσε ευθέως το ενδιαφέρον για 20+20 μαχητικά Eurofighter 5ης γενιάς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει μεταχειρισμένα, με το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι στραμμένο στο τελευταίο και το πιο εξελιγμένο μοντέλο.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν θα πάρει τίποτα, αν μία από τις τέσσερις συμπαραγωγούς χώρες δεν δώσει την έγκρισή της για την πώληση αυτή. Και η Γερμανία προς το παρόν λέει όχι.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός έστρεψε την απάντησή του στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Φάνηκε σαν η Βρετανία, μετά τις ΗΠΑ να θέτει έμμεσα ως όρο στην Τουρκία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μια ένταξη που εξαρτάται αποκλειστικά από την Άγκυρα. «Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά ένα διευρυμένο ΝΑΤΟ θα εξυπηρετήσει...», είπε ο Σαπς, παρόλο που η Αγγλία θέλει να πουλήσει τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία εδώ και χρόνια.

Η Τουρκία βέβαια προς το παρόν κάνει ότι δεν ακούει τα περί Σουηδίας. Όπως λένε οι πηγές του Reuters, η Άγκυρα φέρεται να είπε στο ΝΑΤΟ ότι η έγκριση ένταξης της Σουηδίας δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Κάποιοι στο δυτικό αμυντικό μπλοκ ήλπιζαν ότι αυτή η σύνοδος θα γιόρταζε την ένταξη της Σουηδίας επιτέλους, αλλά δυστυχώς έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια και η Τουρκία συνεχώς το αναβάλει... Είναι σαφές ότι περιμένει από τις ΗΠΑ κάποιο νέο βήμα για τα F-16. Ίσως, γι’ αυτό να κάνει εξάλλου και αυτή την... ντρίμπλα τώρα με τα Eurofighters.

ειδήσεις τώραΣουηδίαF-16ΤουρκίαΝΑΤΟEurofighter