Κόσμος|27.11.2023 17:55

Τσελίκ: Η Δύση σκλάβα του Νετανιάχου – Η Γερμανία δεν θα μας εκβιάσει με τα Eurofighters

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, αντιδρώντας στη «σιωπή» της Δύσης απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα είπε χαρακτηριστικά ότι «η Δύση έχει γίνει σκλάβα του Νετανιάχου» και ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των γεγονότων στη Γάζα και του Ολοκαυτώματος.

Αναφερόμενος στο θέμα της προμήθειας του Eurofighter από τη Γερμανία, ο Τσελίκ δήλωσε ότι κανένας δεν μπορεί να εκβιάζει την Τουρκία με τα εξοπλιστικά.

O Ομέρ Τσελίκ δείχνοντας κάποιες φωτογραφίες με φρικαλεότητες είπε «μπορεί να αναρωτηθείτε τι καινούργιο δείχνουν οι φωτογραφίες από τη σφαγή στην Παλαιστίνη ή μπορεί να ρωτήσετε γιατί τις φέρνουμε εδώ σήμερα. Και οι δύο φωτογραφίες δεν είναι από τη Γάζα, δείχνουν τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Ναζί και τη γενοκτονία που διέπραξε ο Νετανιάχου. Και οι δύο γενοκτονίες μοιάζουν μεταξύ τους και τις δείχνουμε εδώ για να φανεί ξεκάθαρα αυτή η ομοιότητα. Όλες αυτές οι φωτογραφίες μοιάζουν μεταξύ τους. Αν τις εντάξετε στα βιβλία ιστορίας, θα μπορούσαν να θεωρηθούν λανθασμένα ότι πρόκειται για τη γενοκτονία κατά των Εβραίων. Η γενοκτονία στη Γάζα σήμερα δεν διαφέρει από τη γενοκτονία κατά των Εβραίων. 15 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αυτή είναι μια σφαγή και αυτή είναι μια γενοκτονία. Για πρώτη φορά υπάρχει απόσταση μεταξύ της δυτικής κοινωνίας και των δυτικών κυβερνήσεων σε ένα θέμα. Ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις επιδεικνύουν ένα ύφος που ενθαρρύνει το Ισραήλ να διαπράττει σφαγές, οι λαοί τους επιδεικνύουν μια στάση που συγκεντρώνεται γύρω από τον έντιμο και ευγενή λόγο ότι είμαστε όλοι άνθρωποι. Πολλοί κυβερνώντες στη Δύση δεν ακούνε τη φωνή της παγκόσμιας συνείδησης. Η ομιλία του προέδρου μας στη Γερμανία θα συνεχίσει να αντηχεί στη συνείδηση της ανθρωπότητας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.

«Η Δύση έχει χάσει τις αξίες της»

«Όπως και σε αυτές τις φωτογραφίες, αυτό που έκαναν οι Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτελείται από τον Νετανιάχου εναντίον των κατοίκων της Γάζας. Όλα έχουν καταστραφεί και ακόμη και τα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού. Μας ενδιαφέρει πολύ η κατάσταση των ανθρώπων της Γάζας.

Οι αξίες που η Δύση λέει ότι εκπροσωπεί έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Συνεχίζει αυτή την υποκρισία χωρίς ντροπή. Συμπεριφέρονται σχεδόν σαν σκλάβοι μπροστά στο Ισραήλ», ανέφερε, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Ευρώπης στη συνέχεια.

«Η Ευρώπη απομακρύνεται από τις αιτίες του προβλήματος. Η Ευρώπη δεν είναι ένας ροδόκηπος απομονωμένος από όλο τον κόσμο. Οι Ναζί πραγματοποίησαν αυτή τη σφαγή στην καρδιά της Ευρώπης και τώρα ο Νετανιάχου πραγματοποιεί αυτές τις σφαγές υπό τη σιωπή των ευρωπαϊκών χωρών.

Τι είδους αιχμαλωσία είναι αυτή που όσοι διατρανώνουν τις πιο υψηλές αξίες έχουν φτάσει να υπερασπίζονται μια γενοκτονία; Τι είδους στέρηση ανθρωπιάς είναι αυτή; Οι δηλώσεις όσων σιωπούν μπροστά σε αυτή τη σφαγή σημαίνουν ότι σκοτώνουν τις απόψεις που ευαγγελίζονται. Δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ του Ισραήλ και των Εβραίων. Σήμερα, ουδετερότητα σημαίνει να είσαι κρυφός υποστηρικτής της σφαγής», ανέφερε.

«Ανοίγετε την πόρτα σε θρησκευτικούς πολέμους»

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπάθησε να μετατρέψει το θέμα σε θρησκευτική διαμάχη. Όλα αυτά έγιναν χρησιμοποιώντας επιχειρήματα από τις θρησκείες. Ο Νετανιάχου έκανε αναφορές στην Τορά. Ανοίγετε την πόρτα σε θρησκευτικούς πολέμους.

Ο πρόεδρός μας είπε ότι θα χειριστείτε αυτό το ζήτημα ως ανθρωπιστικό ζήτημα. Αν το χειριστείτε ως θρησκευτικό ζήτημα, θα βλάψετε την ειρήνη στην περιοχή. Η μόνη δήλωση που λέει να μην μετατραπεί σε θρησκευτικό πόλεμο ήρθε από τον πρόεδρό μας. Έχει πει εδώ και καιρό ότι είναι κατά του αντισημιτισμού και ότι η ισλαμοφοβία πρέπει να καταπολεμηθεί», είπε.

Eurofighters

O Ομέρ Τσελίκ αναφερόμενος στο θέμα των μαχητικών Eurofighters υποστήριξε ότι τώρα η Γερμανία προβάλλει τα ίδια επιχειρήματα που πρόβαλλαν και οι ΗΠΑ όταν ζητούσε η Τουρκία το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot.

«Εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της Ευρώπης. Αν η Τουρκία δεν είναι ασφαλής, το ΝΑΤΟ θα υποστεί σοβαρές επιπτώσεις και η Ευρώπη δεν θα είναι ασφαλής. Εμείς λέμε ότι εσείς δεν δώσατε Patriot. Δεν έχει σημασία ποιος μας εκβιάζει στο θέμα της ασφάλειας της Τουρκίας, δεν μας ενδιαφέρει. Κάθε φορά βγαίνει και μια νέα δικαιολογία. Έχουν μετατρέψει το θέμα σε εκβιασμό και όχι σε κοινή ανησυχία για την ασφάλεια. Εμείς δεν θα δεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό.

Αν υπάρχει κοινή προσέγγιση απέναντι στις κοινές απειλές, η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που εκπληρώνει τα καθήκοντά της. Ας καθίσουμε σήμερα και ας ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες της Τουρκίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.