Κόσμος|27.03.2019 19:40

Ο Σαλβίνι σαρώνει τα κάστρα της Αριστεράς και σκέφτεται πρόωρες

Newsroom

Στα χέρια της Λέγκας και του Ματέο Σαλβίνι πέρασε ένα από τα προπύργια της ιταλικής Κεντροαριστεράς, η περιφέρεια της Μπαζιλικάτα, µε αποτέλεσµα να ακολουθήσουν πανηγυρισµοί και µεγαλοστοµίες από την πλευρά του ακροδεξιού αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης.

Μετά τη νίκη του Βίτο Μπάρντι, υποψηφίου της κεντροδεξιάς συµµαχίας της οποίας ηγείται η ακροδεξιά Λέγκα, στην Μπαζιλικάτα µε 42%, ο Σαλβίνι σε tweet του ανέφερε: «Σε έναν χρόνο η Λέγκα τριπλασίασε τις ψήφους της. Νίκη και στην Μπαζιλικάτα. Αντίο στην Αριστερά και τώρα αλλάζουµε την Ευρώπη».

Στην Μπαζιλικάτα, στην οποία το κεντροαριστερό ∆ηµοκρατικό Κόµµα (PD) κέρδιζε τις εκλογές συνεχώς και 25 χρόνια, ο υποψήφιός του, Κάρλο Τρεροτόλα, έλαβε 32%, ενώ ο Αντόνιο Ματία του Κινήµατος των Πέντε Αστέρων (M5S) έλαβε µόλις 20,6%. Εν προκειµένω αξίζει να επισηµανθεί ότι και πάλι, όπως στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο υποψήφιος του M5S κατέβηκε χωρίς να είναι µέρος συνασπισµού. Το 20,6% που έλαβε επιβεβαιώνει ότι το Κίνηµα των Πέντε Αστέρων παραµένει το µεγαλύτερο κόµµα στην Ιταλία.

Η νίκη στην Μπαζιλικάτα του υπό τη Λέγκα κεντροδεξιού συνασπισµού είναι η πέµπτη κατά σειρά σε προπύργια της Αριστεράς, καθώς έρχεται µετά τις νίκες σε Σαρδηνία, Μόλισε, Αµπρούτζο και Φρίουλι-Βενετία.

Η φράση του Σαλβίνι ότι τώρα σειρά έχει η Ευρώπη αναφέρεται στον επόµενο στόχο του: τη νίκη στις ευρωεκλογές. Ο ακροδεξιός ηγέτης, που έκανε καριέρα ως ευρωβουλευτής, θεωρείται από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, αλλά και από τον πρώην σύµβουλο του Τραµπ, Στιβ Μπάνον, η νέα ελπίδα του συντηρητικού στρατοπέδου.

Παράλληλα, η επίδοση που θα έχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου αναµένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις και στο εσωτερικό της Ιταλίας, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιµούν ότι ο Σαλβίνι, εάν δει ότι γίνεται πανίσχυρος, ίσως οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, προκειµένου να απαγκιστρωθεί από το «βαρίδι» του Κινήµατος των Πέντε Αστέρων και της κυβέρνησης συνεργασίας.

εκλογέςΛέγκαΜατέο ΣαλβίνιΜπαζιλικάταΕυρωεκλογές