Κόσμος|03.12.2023 07:45

Δεν είναι η Πίζα: Μεσαιωνικός πύργος στην Μπολόνια γέρνει τόσο πολύ, που κινδυνεύει να… πέσει

Newsroom

Ένας μεσαιωνικός πύργος στην ιταλική πόλη της Μπολόνια, ο οποίος γέρνει όσο και ο διάσημος αντίστοιχος πύργος στην Πίζα, έχει σφραγιστεί από φόβους ότι μπορεί να καταρρεύσει.

Σύμφωνα με το BBC, oι αρχές άρχισαν να κατασκευάζουν ένα φράγμα ύψους 5 μέτρων γύρω από τον πύργο Γκαριζέντα, του 12ου αιώνα για να συγκρατήσουν τα συντρίμμια σε περίπτωση που πέσει. Ο πύργος των 47 μέτρων γέρνει υπό γωνία τεσσάρων μοιρών και η παρακολούθηση έχει διαπιστώσει μετατοπίσεις στην κατεύθυνση της κλίσης.

«Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση»

Το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά κρίσιμη». Ο πύργος Γκαριζέντα είναι ένας από τους δύο πύργους που δεσπόζουν στον ορίζοντα της Μπολόνια. Ο άλλος, ο πύργος Ασινέλι, έχει περίπου διπλάσιο ύψος και επίσης γέρνει, αν και όχι τόσο δραματικά, και είναι συνήθως ανοιχτός για να ανέβουν οι τουρίστες.

Οι κατασκευές χτίστηκαν μεταξύ 1109 και 1119, αν και το ύψος του Γκαριζέντα μειώθηκε τον 14ο αιώνα, επειδή είχε ήδη αρχίσει να γέρνει. Ο πύργος αναφέρεται στο ποίημα του Δάντη «Η Θεία Κωμωδία», το οποίο ολοκληρώθηκε το 1321. Ο χώρος έκλεισε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, αφού οι αισθητήρες εντόπισαν τις αλλαγές στην κλίση της Γκαριζέντα και οι έλεγχοι αποκάλυψαν φθορά στα υλικά από τα οποία αποτελείται η βάση του.

Το συμβούλιο έχει δρομολογήσει αυτό που αποκαλεί σχέδιο πολιτικής προστασίας για τη διατήρηση του πύργου και δήλωσε ότι οι εργασίες που ξεκινούν τώρα «αποτελούν την πρώτη φάση για να καταστεί ασφαλής».

Είπε ότι, εκτός από το να περιορίζει τα συντρίμμια, το φράγμα θα προστατεύει τα γύρω κτίρια και τους ανθρώπους σε περίπτωση κατάρρευσης. Είπε ότι μεταλλικά δίχτυα πτώσης βράχων θα εγκατασταθούν επίσης γύρω από τον πύργο.

Η κατασκευή του φράγματος θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ ο πύργος και η πλατεία κάτω από αυτόν αναμένεται να παραμείνουν κλειστά για αρκετά χρόνια, ενώ θα εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης.

Η πόλη εκτιμά ότι μόνο το φράγμα θα κοστίσει 4,3 εκατ. ευρώ (3,7 εκατ. στερλίνες) και έχει δρομολογήσει ένα crowd funder για να πληρώσει την αποκατάσταση. Χαρακτήρισε το έργο "εξαιρετική πρόκληση" που θα απαιτήσει "δέσμευση από ολόκληρη την πόλη και από όσους αγαπούν την Μπολόνια και ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολά της σε όλο τον κόσμο".

Πύργος της Πίζαςειδήσεις τώραΙταλίαΜπολόνια