Κόσμος|05.12.2023 09:53

Σεισμός στην Τουρκία: Τα δύο ενδεχόμενα μετά το χτύπημα των 5,1 Ρίχτερ - Δυσοίωνο σενάριο για κίνδυνο 100.000 σπιτιών

Newsroom

Ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε χθες την Κωνσταντινούπολη μπορεί να μην προκάλεσε σημαντικές ζημιές, ωστόσο, πυροδοτεί εξελίξεις στο ρήγμα που διατρέχει την πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων. 

«Ο σεισμός δεν είχε ιδιαίτερη σημασία από άποψη επιπτώσεων και μεγέθους, εκδηλώθηκε όμως σε ένα κομβικό σημείο που αντιστοιχεί στο νότιο κλάδο του μεγάλου ρήγματος, που περνάει από την Κωνσταντινούπολη στον θαλάσσιο χώρο», επεσήμανε, μιλώντας στο  OPEN και στο Ώρα Ελλάδος, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν δύο σενάρια ο σεισμός είτε να επιταχύνει τη δραστηριότητα στο ρήγμα της Κωναντινούπολης «που δεν έχει δώσει σεισμό εδώ και περίπου 120 χρόνια»  και να έχουμε σεισμό άμεσα είτε να τον καθυστερήσει, που θα έχει ως αποτέλεσμα ο σεισμός, όταν συμβεί να είναι μεγαλύτερος.

«Οι Τούρκοι έχουν κάνει τα σχέδια ετοιμότητας»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών παρατήρησε ότι σεισμός που έπληξε τον Φεβρουάριο την Αντιόχεια παρασύροντας στον θάνατο 50,783 ανθρώπους «επιτάχυνε την κινητικότητα των τεκτονικών τεμαχών» «κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν πάνω στο άκρο του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό  στο Ισμίτ και στο Κουτσού το 1999».

Τόνισε ότι οι επιπτώσεις για την Κωνσταντινούπολη, αν γίνει ένας σεισμός 7 Ρίχτερ ή ακόμα μεγαλύτερος θα είναι μεγάλες. «Έχουν προετοιμαστεί επαρκώς οι Τούρκοι συνάδελφοι και η κυβέρνηση. Έχουν κάνει τα σχέδια ετοιμότητας, τα σενάρια, όπως λέμε για ένα μεγάλο σεισμό».

Καταλήγοντας επεσήμανε «σύμφωνα με μελέτες Τούρκων συναδέλφων υπολογίζεται ότι εάν γίνει το μάξιμουμ του σεισμού που αναμένεται τουλάχιστον 100.000 κτίρια μέσα στην Κωνσταντινούπολη θα έχουν προβλήματα».

Υπάρχει κίνδυνος για την Αγία Σοφία

Νωρίτερα, μιλώντας στο MEGA, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την Αγιά Σοφία, σημειώνοντας πως και στο παρελθόν είχε υποστεί ζημιές. «Υπάρχει κίνδυνος για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», είπε.

ειδήσεις τώραΤουρκίαΚωνσταντινούπολησεισμόςΑγία ΣοφίαΕυθύμιος Λέκκας