Κόσμος|06.12.2023 09:54

Ερντογάν: Προσφυγή στη διεθνή Δικαιοσύνη για όλες τις διαφορές των δύο χωρών

Newsroom

Τη θέση ότι οι δύο χώρες πρέπει να προσφύγουν στη διεθνή Δικαιοσύνη για το σύνολο των διαφορών τους εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Λίγες ώρες πριν την έλευσή του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «αλληλένδετα θέματα» με αυτά της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας τα οποία θα πρέπει να λυθούν ως «πακέτο». 

«Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, την ώρα που η Αθήνα επιμένει ότι η διαφορά αφορά μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

«Δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε»

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας παράλληλα πως προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής “win-win”». Για το περιβόητο «μπορεί να έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά» απαντά ότι  αναφερόταν «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και προσθέτει πως «καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας».

Σε ερώτηση για την πιθανότητα να υπάρχουν αποθέματα ενέργειας στη Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι «υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία», προσθέτοντας ότι μία τέτοια προοπτική «μπορεί να συμβάλει τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής όσο και στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων». «Προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των εν λόγω δυνατοτήτων επιφέρουν επίσης τον κίνδυνο», ισχυρίζεται

«Η ακεραιότητα της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή της σε τζαμί, υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά και οι εικονογραφίες και πάσης φύσεως στοιχεία τέχνης δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».  Για την πιθανότητα επαναλειτουργίας της  Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σημειώνει ότι «είναι δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα συνολικών νομοθετικών αλλαγών».

Κοινά μέτρα Ελλάδας, Τουρκίας, Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος επισημαίνει ότι παρατηρείται παγκόσμια αύξηση των μεταναστευτικών ροών και μιλά για ανάγκη να ληφθούν κοινά μέτρα Τουρκίας, Ελλάδα και Ευρώπης που θα «προβλέπουν ίσο καταμερισμό βαρών και ευθυνών για την πρόληψη της μετανάστευσης στην πηγή της». «είναι ένας αγώνας εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας που απαιτεί τη συμμετοχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», επισημαίνει.

ΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑγία Σοφίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικά