Κόσμος|08.12.2023 10:57

Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Στηρίζουμε τις συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα

Newsroom

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την συνάντηση που έγινε μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα, όπου συμφώνησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο χωρών, αναφέρει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Αναντολού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα για την Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή», δήλωσε σε μήνυμά του ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου υπουργείο Εξωτερικών.

Πώς αποτιμά η Αθήνα την επίσκεψη Ερντογάν

Και η ελληνικά πλευρά κάνει λόγο για βήματα προόδου και στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να μην επιστρέψει η ένταση των προηγούμενων ετών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως έχουν εξαφανιστεί οι διαφορές.

Ζητούμενο σε αυτή την συγκυρία είναι να εμπεδωθεί - παρά τις διαφορές - το κλίμα εμπιστοσύνης και να παραμείνει η Άγκυρα στον δρόμο του ρεαλισμού.  Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ουσιαστική -και όχι για τους τύπους- συζήτηση με στόχο την διευθέτηση και πιο δύσκολων θεμάτων.

Αυτό που τονίζεται από την ελληνική πλευρά  είναι πως η μόνη διαφορά είναι  η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο (με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας).  Βέβαια αναγνωρίζεται πως πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες για να γίνει η σχετική συζήτηση, ενώ σε αυτή την χρονική συγκυρία το μεγάλο ζητούμενο είναι οι όποιες διαφωνίες προκύπτουν  να μην παράγουν κρίσεις.

Το επόμενο ραντεβού των δύο ηγετών θα γίνει τον Απρίλιο στην Άγκυρα και αν όλα κυλήσουν ομαλά θα ακολουθήσει μια ακόμα συνάντηση τον επόμενο Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα χθες τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως μπορεί  να υπάρξει και μια επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη (συνοδεία επιχειρηματιών).

Όσον αφορά στην χθεσινή επίσκεψη  του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές την χαρακτήριζαν «παραγωγική» και «εποικοδομητική» και έκδηλη είναι η ικανοποίηση για την υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες – με τις υπογραφές του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Τουρκίας - δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».

ελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςελληνοτουρκικάΗΠΑειδήσεις τώραΣτέιτ Ντιπάρντμεντ