Κόσμος|21.12.2023 14:40

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια από 40% σε 42,5%

Μαρία Ζαχαράκη

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προέβη σήμερα σε μέτρια αύξηση των επιτοκίων από 40% σε 42.5%.

Η μέτρια αύξηση αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό μετά την υπόσχεση της τράπεζας να επιβραδύνει το ρυθμό των αυξήσεών της και να ολοκληρώσει έναν κύκλο νομισματικής σύσφιξης σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την προηγούμενη συνεδρίασή της, στα τέλη Νοεμβρίου.

Αρκετές δημοσκοπήσεις από τις αρχές της εβδομάδας είχαν προτείνει μια αύξηση της τάξης των 250 μονάδων βάσης.

Η τελευταία αύξηση του τρέχοντος έτους σηματοδοτεί την έκτη κατά σειρά από τον Ιούνιο, όταν τα επιτόκια βρίσκονταν στο 8,5%, παρά τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό και τη δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του σκληρού νομίσματος.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας, ο οποίος κορυφώθηκε σε υψηλό 24 ετών στο 85,5% τον Οκτώβριο του 2022, διαμορφώθηκε στο 61,98% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε την πρόβλεψη για τον ετήσιο πληθωρισμό στο τέλος του έτους από 65% στα τέλη Οκτωβρίου, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων για τον έλεγχό του.

Η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βασίζεται στην υπόθεση ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν υψηλότερο πληθωρισμό είναι ο κύριος μοχλός πίσω από τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό της Τουρκίας.

Μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, μεταστράφηκε σε mainstream οικονομικές πολιτικές.

τράπεζαΤουρκίαειδήσεις τώρα