Κόσμος|22.12.2023 07:53

Πράγα: Ημέρα πένθους μετά τους 14 νεκρούς - Ο δράστης φέρεται να εμπνεύστηκε από τρομοκρατική επίθεση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πράγα: Ημέρα πένθους μετά τους 14 νεκρούς (AP Photo/Petr David Josek)
Πράγα: Ημέρα πένθους μετά τους 14 νεκρούς (AP Photo/Petr David Josek)
Πράγα: Ημέρα πένθους μετά τους 14 νεκρούς (AP Photo/Petr David Josek)
Πράγα: Ημέρα πένθους μετά τους 14 νεκρούς (AP Photo/Petr David Josek)
Πράγα: Ημέρα πένθους μετά τους 14 νεκρούς (AP Photo/Petr David Josek)

Η Τσεχική Δημοκρατία κήρυξε ημέρα πένθους μετά τους πυροβολισμούς ενός 24χρονου φοιτητή που αφού δολοφόνησε τον πατέρα του, σκότωσε 14 άτομα και τραυμάτισε άλλα 25 στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Πρόκειται για τη χειρότερη μαζική δολοφονία που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Πετρ Πάβελ δήλωσε ότι η 23η Δεκεμβρίου θα είναι ημέρα πένθους με τις σημαίες στα επίσημα κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες και οι πολίτες καλούνται να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου θλίψη μαζί με την οργή μου για την αναίτια απώλεια τόσων νέων ζωών», δήλωσε ο Πάβελ.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων, σε όλους όσοι βρέθηκαν σε αυτό το τραγικό περιστατικό, το πιο τραγικό στην ιστορία της Τσεχικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Οι δραματικές εικόνες

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (21/12) στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου, απέναντι από το Κάστρο της Πράγας.

Οι εικόνες των ΜΜΕ έδειχναν φοιτητές να εκκενώνουν το κτίριο με τα χέρια ψηλά και άλλους να σκαρφαλώνουν σε ένα περβάζι κοντά στην οροφή προσπαθώντας να κρυφτούν από τον δράστη, ενώ οι φοιτητές οχύρωσαν τις αίθουσες διδασκαλίας με θρανία και καρέκλες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω 14 θύματα του φρικτού εγκλήματος και 25 τραυματίες, εκ των οποίων οι 10 σοβαρά», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ στους δημοσιογράφους μετά τους πυροβολισμούς.

Όλα τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα στο κτίριο, πρόσθεσε. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι μερικοί από αυτούς ήταν συμφοιτητές του δράστη.

Οι πολίτες έχουν ανάψει κεριά έξω από το πανεπιστήμιο, στη μνήμη των θυμάτων.

Μια «προμελετημένη φρικτή πράξη»

Ο Βόντρασεκ δήλωσε ότι ο ένοπλος, ο οποίος ήταν ως τώρα άγνωστος στην αστυνομία, διέθετε μεγάλο αριθμό όπλων που κατείχε νόμιμα και ότι η άμεση δράση της αστυνομίας μετά από μια πληροφορία νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε αποτρέψει ένα ακόμη χειρότερο μακελειό.

Η αστυνομία εκκένωσε ένα κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, όπου ο ένοπλος επρόκειτο να παρακολουθήσει μια διάλεξη, αλλά στη συνέχεια κλήθηκε στο μεγαλύτερο κεντρικό κτίριο της σχολής, όπου έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά μετά τις αναφορές για τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο Vondrasek.

Η αστυνομία είχε «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από έναν λογαριασμό σε ένα κοινωνικό δίκτυο ότι υποτίθεται πως εμπνεύστηκε από μία τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Vondrasek στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως «προμελετημένη φρικτή πράξη».

Οι Αρχές δεν κατονόμασαν τον δράστη, αλλά δήλωσαν ότι ήταν ένας μαθητής με υψηλές επιδόσεις και χωρίς προηγούμενο ποινικό μητρώο. Ο θάνατός του ήταν πιθανότατα αυτοκτονία, αλλά οι Αρχές ερευνούν επίσης κατά πόσον μπορεί να σκοτώθηκε από αστυνομικούς που ανταπέδωσαν τα πυρά.

Το χρονικό

Ο διοικητής της αστυνομίας της Τσεχίας περιέγραψε το χρονικό:

  • Στις 12:20 (ώρα Τσεχίας) οι Αρχές έλαβαν την πληροφορία ότι ένας 24χρονος είχε φύγει από το χωριό Χοστούν για την Πράγα με σκοπό να αυτοκτονήσει
  • Στις 12:45 εντοπίστηκε ένας νεκρός στο ίδιο χωριό, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο πατέρας του 24χρονου δολοφόνου
  • Στις 14:59 έγινε κλήση στις Αρχές για πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου
  • Στις 15:20 αναφέρθηκε ότι ο δράστης ήταν νεκρός
νεκροίπυροβολισμοίπανεπιστήμιοειδήσεις τώραφοιτητέςΠράγα