Κόσμος|24.12.2023 14:57

Μήπως οι γιορτές σάς δημιουργούν άγχος; 6 συνήθειες προς αποφυγή τα φετινά Χριστούγεννα

Newsroom

Οι γιορτές, έξω από τις κάρτες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και τον τέλειο κόσμο της μικρής και μεγάλης οθόνης, μπορεί να είναι άκρως αγχωτικές και εξαντλητικές για πολλούς ανθρώπους. Αν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία αυτών για τους οποίους η «πιο όμορφη εποχή του κόσμου» σημαίνει επιπλέον στρες, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι.

Εκτός από τα προφανή, όπως για παράδειγμα τα χρήματα που καλείστε να ξοδέψετε σε δώρα και εξόδους, ή τα συναπαντήματα με αδιάκριτους συγγενείς στα οικογενειακά τραπέζια, υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να σάς αγχώνουν χωρίς εσείς να το καταλαβαίνετε καν.

Πώς θα καταφέρετε να χαλαρώσετε και να παραμείνετε παρόντες αυτές τις γιορτές; Αυτές είναι οι συμπεριφορές προς αποφυγή, αφού σάς αγχώνουν χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.

Θέλετε να είστε τέλειοι

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άγχος κατά τη διάρκεια των γιορτών επειδή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους παρουσιάζουν μία ένα εξωπραγματικά χαρούμενη συνθήκη. Σκεφτείτε: δώρα για όλους, καλό κλίμα, και επίλυση όλων των οικογενειακών προβλημάτων σε ένα τραπέζι. Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται επιπλέον αυτή την πίεση, λόγω της κοινωνικής πίεσης να ανταπεξέρχονται σε πολλαπλούς ρόλους, όπως της συζύγου, της κόρης, της οικοδέσποινας. Πάρτε απόφαση ότι, οι γιορτές μπορεί να είναι διασκεδαστικές και ξεχωριστές, αλλά είναι απίθανο να είναι ποτέ απόλυτα τέλειες. Στρέψτε την προσοχή σας στη σύνδεση με τους δικούς σας ανθρώπους, και ξεχάστε την τελειότητα.

Επικεντρώνεστε στο αποτέλεσμα

Όλοι είναι ενθουσιασμένοι με τα Χριστούγεννα, αλλά είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο να περάσετε καλά κατά τη διάρκεια, αντί απλώς να μετράτε αντίστροφα μέχρι τη μεγάλη μέρα. Η λύση σε αυτό, μπορεί να φαίνεται λίγο άχαρη, αλλά μην σκέφτεστε. Όσο δεν εστιάζετε υπερβολικά στο αποτέλεσμα, θα απολαύσετε τη διαδικασία περισσότερο. Αποφασίστε εκ των προτέρων τους μηχανισμούς άμυνάς σας, ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που το άγχος σάς χτυπήσει την πόρτα.

Περνάτε πολύ χρόνο στα social media

Εκτός από χρήσιμο, το να χαζεύετε στο TikTok χριστουγεννιάτικο στόλισμα fancy σπιτιών, ή στο Instagram τους ωραίους προορισμούς που επισκέπτονται οι φίλοι σας τα Χριστούγεννα, μπορεί να είναι αγχωτικό. Η σύγκριση του εαυτού σας με άλλους, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ενισχύουν αυτή την τάση για σύγκριση.

Προσπαθείτε να τους ικανοποιήσετε όλους

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αυτή η τάση να ικανοποιούμε όλους τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας μπορεί να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Παρότι σαν σκέψη αυτή μπορεί να φαίνεται περίεργη, καλό είναι να βάζετε πρώτα τον εαυτό σας. Να είστε ευγενικοί και επιεικείς μαζί του. Είναι σημαντικό καταρχάς να δημιουργήσετε μία αίσθηση αυτονομίας. Μην αφήνετε τους άλλους να σάς επιβάλλουν το πρόγραμμά τους.

Δε θέτετε υγιή όρια

Αν πιάνετε και εσείς τον εαυτό σας, να λέει «ναι» σε όλες τις προτάσεις – πάρτι, δείπνα, δώρα- μπορεί να εξαντληθείτε. Βρείτε μία υγιή ισορροπία θέτοντας τα προσωπικά σας όρια, και επικοινωνώντας τα δυναμικά και άμεσα, χωρίς να αποκλείετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μπορείτε να διεκδικείτε τον χώρο σας, δείχνοντας ταυτόχρονα καλοσύνη στους αγαπημένους σας.

Περιμένετε ότι όλα θα πάνε βάσει σχεδίου

Οι οικογένειες είναι περίπλοκες και οι γιορτές δεν είναι μία μαγική μέθοδος για να τα πάνε όλοι καλά ο ένας με τον άλλο. Το να περιμένουμε ότι η οικογενειακή μας συγκέντρωση θα μοιάζει με χριστουγεννιάτικη ταινία, είναι σίγουρη συνταγή απογοήτευσης. Στην πραγματικότητα, η δυναμική μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας δεν είναι υπό τον έλεγχό μας. Το μόνο που καταφέρνουμε, όταν αναλαμβάνουμε να κάνουμε τους πάντες χαρούμενους και ευδιάθετους, είναι να αυξάνουμε το άγχος.

Χριστούγενναγιορτέςειδήσεις τώραάγχος