Κόσμος|02.01.2024 18:11

Washington Post: Σχέδιο Πούτιν – Λεπέν για ανατροπή Μακρόν και αποσταθεροποίηση της Ευρώπης

Newsroom

Έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post αποκαλύπτει μια σκευωρία μεταξύ της Μαρί Λεπέν και του Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο να ηττηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν και να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη και η στήριξή της στην Ουκρανία.

Επιχείρηση ανατροπής

Σύμφωνα με την έρευνα της Washington Post, η Ρωσία διεξάγει μια επιχείρηση ανατροπής στη Γαλλία, στην οποία σημαντικό ρόλο φέρεται να διαδραματίζει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Επικαλούμενο «έγγραφα του Κρεμλίνου, που απέκτησε ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας», το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο ισχυρίζεται πως στη «σκευωρία» εμπλέκεται το περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι μέθοδοι που ακολουθούνται συνδυάζουν την επιρροή μέσων κοινωνικής δικτύωσης -που καθοδηγούνται από μια «βιομηχανία τρολ»– και την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς. Ο ευρύτερος στόχος είναι να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη, σύμφωνα με την Washington Post.

«Όλες οι κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης θα αλλάξουν», υποστηρίζει ο Ζαν-Λικ Σαφοζέ, πρώην ευρωβουλευτής συνδεόμενος με το RN, τον οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο Σαφοζέ «εκμισθώνει έναν όροφο της κατοικίας του» στο Στρασβούργο στον νούμερο δύο αξιωματούχο στην ιεραρχία της πρεσβείας της Ρωσίας στη Γαλλία – ο οποίος ήταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέχρι τον αποκλεισμό της Ρωσίας απ’ αυτό το Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Καμία σχέση»

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού Λοράν Ζακομπελί, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Sud Radio, αρνήθηκε κάθε βάση για συνεργασία και σκευωρία. Όπως είπε υπάρχει «ξεκάθαρη θέση» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία καταδικάσθηκε από την Μαρίν Λεπέν ήδη από το Φεβρουάριο του 2022. 

Μαρίν ΛεπένΕμανουέλ Μακρόνειδήσεις τώραwashington post