Κόσμος|04.01.2024 08:33

Τζέφρι Επστάιν: Στο φως ονόματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο - Κλίντον, Τραμπ, Άλεν, Γκέιτς ανάμεσά τους

Newsroom

Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ αναφέρονται σε δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με τον  Τζέφρι Επστάιν, μεταξύ άλλων γνωστών προσώπων που φέρεται να είχαν διασυνδέσεις με τον χρηματιστή που κατηγορείτο για διεθνές κύκλωμα εμπορίας ανήλικων κοριτσιών και αυτοκτόνησε στις φυλακές.

Αρνούνται σχέσεις με τον Επστάιν οι δύο πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ

Ο Κλίντον, ο οποίος επέβαινε συχνά στο παρελθόν, στο ιδιωτικό αεροπλάνο του Επστάιν, αναφέρεται επανειλημμένα στα έγγραφα. Εκπρόσωπος του δήλωσε στο CNN πως έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που ο πρόεδρος Κλίντον είχε την τελευταία φορά επαφή με τον Επστάιν και πως δεν γνώριζε για τα εγκλήματά του.

Αντίστοιχα, το όνομα του Τραμπ εμφανίζεται σε έγγραφο στο οποίο ο Επστάιν αναφέρεται ότι θα προσκαλούσε τον τότε μεγιστάνα των ακινήτων να τον συναντήσει σε ένα καζίνο. Σε άλλο έγγραφο, μάρτυρας δήλωσε ότι δεν της ζητήθηκε ποτέ να εμπλακεί σε σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Όταν ο Επστάιν συνελήφθη το 2019, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν είχε μιλήσει με τον Επστάιν για περίπου 15 χρόνια. «Δεν ήμουν θαυμαστής του, αυτό μπορώ να σας το πω», είχε πει τότε ο Τραμπ. Οι δυο τους είχαν περάσει μαζί τη δεκαετία του 1990 και οι δύο άνδρες είπαν ότι στη συνέχεια είχαν μια διαφωνία.

Ποια άλλα ονόματα περιλαμβάνονται στη λίστα

Στα έγγραφα που αποσφραγίστηκαν υπάρχουν και άλλα πρόσωπα, όπως ο πρίγκιπας Άντριου της Μεγάλης Βρετανίας και ο διακεκριμένος δικηγόρος Άλαν Ντέρσοβιτς.

Άλλα ονόματα της λίστας είναι οι εξής, σύμφωνα με την Wall Street journal είναι οι:

  • Βέρα Γουανγκ: σχεδιάστρια μόδας
  • Ναόμι Κάμπελ: μοντέλο
  • Μάικλ Τζάκσον: τραγουδιστής
  • Ντέιβιντ Κόπερφιλντ: μάγος
  • Θόρμπτζορν Τζάκλαντ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας
  • Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: πολιτικός
  • Σεργκέι Μπριν: συνιδρυτής της Google
  • Εχούντ Μπαράκ: πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ
  • Μπιλ Γκέιτς: συνιδρυτής της Microsoft, δισεκατομμυριούχος και ακτιβιστής
  • Γουίλιαμ Μπερντ: διευθυντής της CIA
  • Κάθριν Ρούεμλερ: σύμβουλος του Λευκού Οίκου, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, 
  • Ο Γούντι Άλεν: σκηνοθέτης
  • Ο ιδιοκτήτης της ομάδας Aston Martin της Formula 1, Λόρενς Στρολ 
  • Ο πρώην CEO της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστον

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς για αδικήματα σε σχέση με τον Επστάιν.

Από πού προέρχονται αυτά τα ονόματα

Η αποκάλυψη της λίστας από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης προέρχεται από μια αγωγή που κατέθεσε το 2015 η Βιρτζίνια Γκιούφρε εναντίον της Γκισλέιν Μάξγουελ, η οποία αργότερα καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης. Η Γκιούφρε κατηγόρησε τον Επστάιν και τη Μάξγουελ ότι την εμπορεύτηκαν σε ισχυρούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα ‘Αντριου, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ήταν έφηβη. Η Μάξγουελ δήλωσε κατά την καταδίκη της ότι η συνάντηση της με τον τραπεζίτη είναι αυτό που θα μετανιώνει σε όλη της τη ζωή.

Ο πρίγκιπας Άντριου το 2022 συμβιβάστηκε με αγωγή που υπέβαλε το θύμα και δήλωσε ότι μετάνιωσε για τη σχέση του με τον Επστάιν. Οι εκπρόσωποί του δήλωσαν τότε: «Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είχε ποτέ την πρόθεση να δυσφημίσει τον χαρακτήρα της κυρίας Γκιούφρε και αποδέχεται ότι έχει υποφέρει τόσο ως θύμα κακοποίησης όσο και ως αποτέλεσμα άδικων δημόσιων επιθέσεων».

Πόσα είναι τα ονόματα της λίστας

Περίπου 200. Πολλά από τα ονόματα που αποσφραγίστηκαν ήταν ήδη γνωστοί συνεργάτες του Επστέιν ή είχαν ήδη συνδεθεί με την υπόθεση, παρόλο που αναφέρονταν ανώνυμα στα δικαστικά έγγραφα. Τα άτομα αυτά δεν ήταν κατηγορούμενοι στην αστική αγωγή κατά της Μάξγουελ, η οποία διευθετήθηκε το 2017.

Πρόκειται για το πελατολόγιο του Επστάιν;

Όχι. Ορισμένα άτομα στη λίστα είναι θύματα του Επστάιν, πρώην υπάλληλοι, άνθρωποι που ταξίδεψαν με το αεροπλάνο του και συνεργάτες σε άλλους τομείς. Κάποιοι είναι επίσης  δημοσιογράφοι, μάρτυρες ή άτομα που μπορεί να μην τον είχαν συναντήσει ποτέ τους.

Το τέλος του Επστάιν

Ο παιδεραστής τραπεζίτης είχε παραδεχτεί την ενοχή του το 2008 για προσέλκυση ανηλίκων για πορνεία. Χρησιμοποιούσε τις διασυνδέσεις του για να προσελκύει γυναίκες και ιδίως ανήλικες τις οποίες κακοποιούσε μέχρι το θάνατό του, ενώ συναντούσε επίσης ισχυρούς ανθρώπους την τελευταία δεκαετία, όπως τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς και τον σημερινό διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Γουίλιαμ Μπερνς. 

Και οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι έχουν μετανιώσει για τη σχέση τους. Ο Γκέιτς έχει πει ότι συναντήθηκε με τον Επστάιν επειδή πίστευε ότι θα τον βοηθούσε με τη φιλανθρωπία. Εκπρόσωπος του Μπερνς δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Επστάιν για συμβουλές σχετικά με τη μετάβαση στον ιδιωτικό τομέα και δεν είχε σχέση μαζί του.

Ο Επστάιν αυτοκτόνησε το 2019 στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη του.

Ντόναλντ ΤραμπδίκηΤζέφρι ΈπσταϊνΣκάνδαλο ΕπστάινΜπιλ Κλίντονειδήσεις τώρα