Κόσμος|09.01.2024 16:51

Μπρα ντε φερ Ιμάμογλου - Κουρούμ για την Κωνσταντινούπολη - Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο υποψηφίων

Μαρία Ζαχαράκη

Μια εκλογική αναμέτρηση στην κόψη του ξυραφιού περιμένει και πάλι την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται του Μουράτ Κουρούμ, ωστόσο, η στάση του φιλο-κουρδικού κόμματος DEM και του Καλού κόμματος IYI αλλά και οι στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι υποψήφιοι μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στην κούρσα μεταξύ του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Μουράτ Κουρούμ και του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, σε πολλές από τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν το Δεκέμβριο πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ονόματος του Κουρούμ ως υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Ιμάμογλου φαινόταν να προηγείται, ενώ η διαφορά μεταξύ του Κουρούμ και του Ιμάμογλου ήταν σημαντική.

Στην έρευνα της MetroPOLL στην Κωνσταντινούπολη το Δεκέμβριο, ο Ιμάμογλου έλαβε το 48,2% των ψήφων και ο Κουρούμ το 33,9%. Ενώ το 17,9% των ψηφοφόρων που ρωτήθηκαν για τη γνώμη τους απάντησαν "δεν έχω γνώμη", το 84,2% των ψηφοφόρων του Καλού Κόμματος IYI και το 75% των ψηφοφόρων του φιλο-κουρδικού κόμματος DEM απάντησαν υπέρ του Ιμάμογλου.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι που θα υποδειχθούν από το κόμμα IYI και το κόμμα DEM και η στάση που θα ακολουθήσουν θεωρούνται παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, πολιτικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πραγματικός αντίπαλος του Ιμάμογλου είναι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όχι ο Κουρούμ.

Πώς θα εξελιχθεί λοιπόν η κούρσα στην Κωνσταντινούπολη υπό αυτές τις συνθήκες; Μπορεί ο Κουρούμ να αφήσει πίσω τον Ιμάμογλου;

«Δεν θα είναι ισότιμες εκλογές»

Ο Οζέρ Σεντζάρ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MetroPOLL, λέει ότι «ο Κουρούμ δεν βγάζει θυμό ή δεν χρησιμοποιεί έντονες εκφράσεις. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν έχει στυλ που θα ενοχλήσει τον κόσμο, αλλά δεν έχει και χαρακτηριστικά ηγέτη. Ως εκ τούτου, αυτές οι εκλογές δεν θα είναι μια επιλογή μεταξύ ίσων».

Για το λόγο αυτό, ο Σεντζάρ πιστεύει, όπως επισημαίνουν πολλοί πολιτικοί επιστήμονες, ότι ο πραγματικός αντίπαλος του Ιμάμογλου είναι ο ίδιος ο Ερντογάν και όχι ο Κουρούμ.

Ο διευθυντής ερευνών του PanoramaTR, Οσμάν Σερτ, θεωρεί πλεονέκτημα για τον Κουρούμ το γεγονός ότι ο Ερντογάν και τα στελέχη του ΑΚΡ και του MHP βρίσκονται πίσω του.

«Ο Κουρούμ δεν έχει πολύ ισχυρή πολιτική γλώσσα σε σύγκριση με τον Ιμάμογλου όσον αφορά το γενικό προφίλ. Ίσως ο Ερντογάν δεν ήθελε ούτως ή άλλως έναν ίδιο. Ο Ερντογάν δεν θέλει ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες ούτε στο κόμμα, ούτε στο υπουργικό συμβούλιο, ούτε στους δημάρχους. Νομίζω ότι επέλεξε τον υποψήφιο της Κωνσταντινούπολης με αυτό το σκεπτικό».

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των υποψηφίων δημάρχων του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, και του ΑΚΡ για την Κωνσταντινούπολη, Μουράτ Κουρούμ, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Ο Ιμάμογλου ξεκινά με μειονέκτημα, αλλά...

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα κατέβει στις εκλογές φέτος μόνο ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το Καλό Κόμμα, το Κόμμα Νίκης, το Κόμμα Ανάπτυξης και Προόδου DEVA, το Κόμμα Ευδαιμονίας και το Κόμμα του Μέλλοντος θα ορίσουν τους δικούς τους υποψηφίους. Το φιλο-κουρδικό κόμμα DEM μπορεί επίσης να ορίσει τον δικό του υποψήφιο.

Οι υποψήφιοι του Καλού Κόμματος και του κόμματος DEM και οι προεκλογικές εκστρατείες θα έχουν αντίκτυπο στο ποσοστό ψήφου του Ιμάμογλου.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll, εάν αυτά τα κόμματα δεν προτείνουν υποψηφίους, το 80% των ψηφοφόρων του Καλού Κόμματος και το 75% των ψηφοφόρων του κόμματος DEM είναι πιθανό να υποστηρίξουν τον Ιμάμογλου.

Παρά τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, το κυβερνητικό μπλοκ θα κατέβει στις εκλογές με κοινό υποψήφιο.

Στρατηγική Ιμάμογλου

Η κατάσταση των συμμαχιών είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Ιμάμογλου, που ακολουθεί μια τριπλή στρατηγική:

  1. Ο Ιμάμογλου θέλει να προστατεύσει τη «Συμμαχία της Κωνσταντινούπολης». Η Συμμαχία της Κωνσταντινούπολης σημαίνει τη φυσική και αυθόρμητη ενότητα των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης που ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα. Ο Ιμάμογλου δηλώνει ότι είναι ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να κερδίσει εναντίον του κόμματος AKP.
  2. Ο Ιμάμογλου προσπαθεί να μην αποξενώσει τους συντηρητικούς και τους εθνικιστές και να αποφύγει τη ρητορική που θα τους ωθούσε προς τη Λαϊκή Συμμαχία του ΑΚΡ και του MHP.
  3. Ο Ιμάμογλου αφήνει να εννοηθεί ότι αντίπαλός του στις δημοτικές εκλογές είναι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενώ ελαχιστοποιεί τη σημασία του υποψηφίου του AKP, ο Ιμάμογλου καθορίζει ο ίδιος τον αντίπαλό του.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Μουράτ Κουρούμ

Ο υποψήφιος δήμαρχος του AKP στην Κωνσταντινούπολη Μουράτ Κουρούμ, από την άλλη πλευρά, έχει δύο πλεονεκτήματα:

  1. Ο Κουρούμ έχει φιλική συμπεριφορά και δεν έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα εναντίον της αντιπολίτευσης μέχρι στιγμής. Εάν διατηρήσει αυτή τη μετριοπαθή προσέγγιση, οι αντίπαλοι μπορεί να μην ενωθούν εναντίον του Κουρούμ. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να μετατραπεί σε μειονέκτημα. Ενώ ο Ιμάμογλου απευθύνεται άμεσα στον Ερντογάν και επικρίνει έντονα την κυβέρνηση, η αποφυγή του Κουρούμ δημιουργίας πολιτικής έντασης μπορεί να μην είναι αποτελεσματική.
  2. Ο Κουρούμ διαθέτει εμπειρία από τον κρατικό οργανισμό στέγασης TOKI και σε υπουργείο. Δεδομένου ότι η προεκλογική εκστρατεία του AKP στην Κωνσταντινούπολη θα επικεντρωθεί στο σεισμό και τον αστικό μετασχηματισμό, ο Κουρούμ θεωρείται ότι ταιριάζει απόλυτα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Κουρούμ εφάρμοσε την αμνηστία στις παλαιές κατοικίες θα μπορούσε να λειτουργήσει εναντίον του. Αποκαλύφθηκε ότι 294.000 παράνομες κατασκευές έλαβαν χάρη σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς. Είναι άγνωστο πόσα από αυτά τα κτίρια κατέρρευσαν στον σεισμό και έγιναν τάφοι για ανθρώπους. Ο Κουρούμ σίγουρα θα ερωτηθεί γι' αυτό.

Τι δείχνουν τα μαθηματικά του 2019;

Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019, ο Ιμάμογλου έλαβε το 48,79% των ψήφων, ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έλαβε το 48,63%. Η διαφορά ήταν μόλις 13.729 ψήφοι.

Στις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου, ο Ιμάμογλου έλαβε το 54,21% και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ το 44,99% των ψήφων, ενώ η διαφορά αυξήθηκε στις 777 χιλιάδες ψήφους.

Σύμφωνα με τον Σεντζάρ της Metropoll, μέσα στο 54% που έλαβε ο Ιμάμογλου, υπάρχουν περίπου 12% ψήφοι από το φιλο-κουρδικό HDP και 6-7% ψήφοι από το κόμμα IYI και όταν αυτά τα δύο ποσοστά αθροιστούν, δεν είναι γνωστό ότι θα ψηφίσουν ξανά τον Ιμάμογλου.

Αν το νέο φιλο-κουρδικό κόμμα DEM (που αντικατέστησε το HDP) ορίσει υποψήφιο και αν αυτός έχει ισχυρό προφίλ, οι Κούρδοι θα επιδείξουν υψηλή κομματική αφοσίωση. Ακόμη και μια απώλεια 1-2%, θα είναι σημαντική για τον Ιμάμογλου.

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας στον οποίο εφιστά την προσοχή ο Σεντζάρ και ο οποίος, όπως λέει, διαφεύγει από τους περισσότερους είναι οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ και του MHP που ψήφισαν τον Ιμάμογλου το 2019.

"Οι 6 μονάδες αυτών που ψήφισαν τον Ιμάμογλου προέρχονταν από το κόμμα ΑΚ και το MHP. Επίσης, ορισμένα μέλη του ΑΚΡ δεν πήγαν στις κάλπες γιατί θύμωσαν, επειδή οι εκλογές είχαν ακυρωθεί. Υπήρχε υψηλή αποχή από τον κυβερνητικό συνασπισμό".

Πρώτη προεκλογική υπόσχεση Κουρούμ: Δωρεάν σούπα και πιλάφι σε φοιτητές

Χθες σέρβιρε σούπα σε πιστούς έξω από ιστορικό τζαμί, σήμερα σε φοιτητές.

Ο υποψήφιος του κυβέρνησης ΑΚΡ για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, Μουράτ Κουρούμ, ανακοίνωσε σήμερα την πρώτη του προεκλογική υπόσχεση προς τους νέους και δήλωσε ότι θα μοιράζονται στους φοιτητές κάθε μέρα φακές, ντοματόσουπα και ζωμός κοτόπουλου σε ειδικούς χώρους, που ονόμασε «χώρος νέων» και θα ανοίξουν σε 39 συνοικίες, ενώ κάθε Παρασκευή βράδυ θα σερβίρεται πιλάφι με κρέας.

Στις προηγούμενες εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι οι νέοι θα μπορούν να τρώνε και να πίνουν τσάι και κέικ δωρεάν στους Εθνικούς Κήπους.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕκρέμ ΙμάμογλουΚωνσταντινούποληειδήσεις τώραΜουράτ ΚουρούμεκλογέςΤουρκία