Κόσμος|10.01.2024 12:14

Ανησυχεί την Τουρκία ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου στον πόλεμο στη Γάζα

Μαρία Ζαχαράκη

Ανησυχία για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστίνης εκφράζει ο φιλο-κυβερνητικός τουρκικός τύπος, που βλέπει παραγκωνισμό της Τουρκίας και των δικαιωμάτων της στην περιοχή.

Με τίτλο «Θέμα χρόνου ο πόλεμος στην Κύπρο! Γαλλία... ΗΠΑ... Ελλάδα... Όλοι εν δράσει!» το φιλο-κυβερνητικό (Αζερικής ιδιοκτησίας) κανάλι Haber Global σε ρεπορτάζ του υποστηρίζει ότι οι δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και δη η Γαλλία έχουν στρέψει τα βλέμματά τους στην Κύπρο για να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «μετά από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ήρθαν στο προσκήνιο δύο σημαντικά θέματα για τις τρίτες χώρες. Οι απεγκλωβισμοί και η ανθρωπιστική βοήθεια. Όλες οι χώρες ξεκίνησαν τις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των πολιτών τους από την περιοχή. Ως σημείο διέλευσης για τις επιχειρήσεις καθορίστηκε η ‘Νότια Κύπρος’ της ‘Ε/Κ Διοίκησης’.

Σε αυτό το πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, ιδίως από τις δυτικές χώρες, τα πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ, τα οποία χρησιμοποίησαν τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις αυτών των χωρών παρατάχθηκαν στη «Νότια Κύπρο». Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναδείχθηκαν στο προσκήνιο με ρόλο συντονιστή. Ο στρατός της ‘Ε/Κ’ Εθνικής Φρουράς διεξήγαγε ασκήσεις μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία που παρατάχθηκαν στο νησί.

Ωστόσο, οι τρίτες χώρες που παρατάχθηκαν στην περιοχή στο όνομα της Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ξεκίνησαν να διατηρούν τις θέσεις τους σε μόνιμη βάση. Τη στιγμή που αυξάνονται οι εντάσεις στο νησί, η ‘Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς τρίτους να αναλάβουν τα εδάφη της.

Ο στόχος από τη μια είναι να καταστούν οι τρίτοι ως μόνιμες δυνάμεις στο νησί και από την άλλη να παραδίδεται η ανθρωπιστική βοήθεια από το λιμάνι της Λάρνακας προς την Γάζα υπό τον συντονισμό του Ισραήλ.

Όμως, η παραχώρηση των βάσεων της παράταξης υπό τη «Νότια Κύπρο» προς τρίτες δυνάμεις αποτελεί μια παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης Εγγυήσεως που υπεγράφη το 1960.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα σκηνικό αντίθετο στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, αυτή που κέντρισε περισσότερο την προσοχή είναι η Γαλλία.

Η Γαλλία παλαιότερα είχε προμηθεύσει με μαχητικά αεροσκάφη την Ελλάδα προσπαθώντας να διαταράξει τις ισορροπίες των δυνάμεων στο Αιγαίο, ενώ τώρα δραστηριοποιείται στη «Νότια Κύπρο», όπου πρόσφατα έφτασε ένα γαλλικό αμφίβιο αποβατικό πλοίο στο λιμάνι της Λάρνακας της «Νότιας Κύπρου».

Η Γαλλία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη της περιοχής, προκειμένου να αυξήσει τους αριθμούς της στην περιοχή.

Η Τουρκία συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις», καταλήξει το ρεπορτάζ.

Τουρκίαειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΚύπρος