Κόσμος|15.01.2024 14:29

Τα 12 «κακά παιδιά» του Νταβός: Οι αυτοκράτορες, οι αλαζόνες και οι ανιαροί στο φετινό Φόρουμ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Javier Milei
Mohammed bin Salman
Jared Kushner
Ilham Aliyev
Li Qiang
Paul Kagame
Robert Fico
Katalin Novak
Hun Manet
Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani
Andrzej Duda
Amin Nasser

Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου: Ηγέτες κρατών, τιτάνες του επιχειρηματικού κόσμου, φιλάνθρωποι και διάσημοι μεταβαίνουν στην ελβετική πόλη του Νταβός για να συζητήσουν την... τύχη του κόσμου και να κλείσουν συμφωνίες με την παγκόσμια ελίτ στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το φετινό συνέδριο έχει ως θέμα την «Ανοικοδόμηση της Εμπιστοσύνης», με το POLITICO να το χαρακτηρίζει ως «εύστοχο» τίτλο, δεδομένου ότι ο κόσμος τελευταία «έχει πάρει φωτιά», τόσο κυριολεκτικά (κλιματική αλλαγή) όσο και μεταφορικά...

Όπως και κάθε χρόνια έτσι και φέτος, οι σπουδαίοι και οι καλοί του Νταβός θα έρθουν αντιμέτωποι με μερικούς από τους... κορυφαίους αλήτες του πλανήτη, γράφει το POLITICO και ως λαμπρά παραδείγματα φέρνει τους Ρώσους και τους Αμερικάνους. Φέτος, όμως, οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν θα είναι πολλοί λόγω του πολέμου που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ και ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι απασχολημένος με τις εκλογές της Άιοβα.

Ωστόσο, στη λίστα των καλεσμένων του Νταβός υπάρχουν πολλοί ακόμα επίδοξοι απολυταρχικοί, δικτάτορες, κακοποιοί, εκβιαστές, «έμποροι δυστυχίας», χαφιέδες και πολιτικοί παρίες.

Τα 12 «κακά αγόρια» του Νταβός

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι

Γνωστός ως ο «Ντόναλντ Τραμπ της Αργεντινής», «Ο Τρελός» και «Η Περούκα», ο Χαβιέρ Μιλέι... τα έχει όλα: φανατικούς υποστηρικτές, προϋπηρεσία ως τηλεοπτικός shock jock, ελευθεριακές αναρχοκαπιταλιστικές πολιτικές (εκτός από το θέμα των αμβλώσεων) και ένα ... αξιομνημόνευτο... χτένισμα.

Πιστός εδώ και καιρό στο Νταβός (καθώς το παρακολουθεί εδώ και χρόνια), οι ελευθεριακές πολιτικές του Μιλέι μετατράπηκαν από τρελές σκέψεις σε πραγματικότητα, αφού εξελέγη πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής, εκμεταλλευόμενος το κύμα δυσαρέσκειας με το πολιτικό κατεστημένο. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο μακριά θα φτάσει ο Μιλέι για να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις να περικόψει τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κρατικές δαπάνες, να κλείσει την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής και να καταφέρει την υποτίμηση του πέσο.

Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Οι φήμες λένε ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα κάνει την πρώτη του προσωπική εμφάνιση στο WEF φέτος, συνοδευόμενος από μια μεγάλη ομάδα κορυφαίων Σαουδαράβων αξιωματούχων.

Πρόκειται για έναν αυταρχικό κυβερνήτη μίας χώρας με τρομακτικό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων -ο οποίος, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, διέταξε προσωπικά την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενδεχομένως να είχε παραμείνει παρίας του Νταβός, εάν ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε ξεκινήσει πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σαουδάραβας... έγινε σημαντικός όταν ο Πούτιν ουσιαστικά έσπρωξε τη Δύση πίσω στην αγκαλιά του.

Τζάρεντ Κούσνερ, ιδρυτής της Affinity Partners

Ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι ο άνθρωπος που πιθανότατα θα έρθει πιο κοντά στον Τραμπ, τον πρώην -και ενδεχομένως μελλοντικό- δισεκατομμυριούχο βαρόνο-αντιελιτιστή πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Από τη μία πλευρά, μια συνομιλία με τον γαμπρό του Ντόναλντ τις ημέρες αμέσως μετά τις εκλογές της Αϊόβα θα ήταν μάλλον μια μεγάλη ευκαιρία για έναν λάτρη του Νταβός. Από την άλλη... είναι ο Τζάρεντ Κούσνερ.

Ο 43χρονος, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Ιβάνκα Τραμπ και υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος του πρώην προέδρου κατά τη διάρκεια της θητείας του, αξιοποίησε τη θητεία του στον Λευκό Οίκο για να χτίσει μια επικερδή καριέρα συμβούλου, επικεντρωμένη κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων του Κούσνερ, Affinity Partners, χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις χώρες του Κόλπου. Αυτό περιλαμβάνει μια επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, του οποίου ηγείται ο Μπιν Σαλμάν -η οποία, τυχαία, προωθήθηκε παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων του ίδιου του πρίγκιπα διαδόχου.

Ιλχάμ Αλίγιεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν

Τι κάνει ένας αυτοκράτορας με ένα αποσχισθέν κράτος εντός των συνόρων της χώρας του; Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η προσοχή της Ρωσίας είναι αλλού, μαζί με τη δίψα της ΕΕ για το φυσικό αέριο του, για να εξαπολύσει μια αστραπιαία επίθεση, να πάρει τον έλεγχο, να απελάσει τους ενοχλητικούς κατοίκους των προγόνων του, να φυλακίσει κάθε άτακτο δημοσιογράφο - και στη συνέχεια να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να εκμεταλλευτεί το πατριωτικό πάθος, φυσικά!

Όχι ότι οι εκλογές έχουν μεγάλη σημασία για τον Ιλχάμ Αλίγιεφ... Λίγο φούσκωμα των ψηφοδελτίων εδώ, λίγη διπλοψηφία εκεί, προσθέστε λίγο βία και καταπίεση και έτοιμη η συνταγή της νίκης.

Λι Τσιανγκ, πρωθυπουργός της Κίνας

Ο Λι Τσιανγκ είναι το εξαιρετικά πιστό δεξί χέρι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και θα εκπροσωπήσει το αφεντικό του και τη χώρα του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φέτος.

Γιατί έγινε διάσημος; Επέβαλε ένα βίαιο lockdown σε ολόκληρη τη Σαγκάη για εβδομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, παγιδεύοντας 25 εκατομμύρια και πλέον κατοίκους στα σπίτια τους, ενώ πολλοί αγωνίζονταν να βρουν φαγητό, να φροντίσουν τα ζώα τους ή να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια -και κατέστρεψε την οικονομία της πόλης κατά τη διαδικασία.

Πολ Καγκάμε, πρόεδρος της Ρουάντα

Με το παρατσούκλι «ο Ναπολέων της Αφρικής», σε μια αναφορά στην εκστρατεία του για την κατάληψη της εξουσίας το 1994, ο Πολ Καγκάμε κυβερνά έκτοτε τη χώρα. Συχνά επαινείται για το γεγονός ότι επιμελείται αυτό που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επιτυχία της σύγχρονης Αφρικής -αλλά είναι δικτάτορας.

Παρά το γεγονός ότι κατηγορείται ότι επέβλεψε τη φυλάκιση, την εξορία και τα βασανιστήρια αντιφρονούντων και δημοσιογράφων της Ρουάντα, ο Καγκάμε κατάφερε να παραμείνει στα καλά βιβλία της Δύσης -και στη λίστα προσκεκλημένων του Νταβός.

Ρόμπερτ Φίτσο, πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Η Σλοβακία φαίνεται ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον Ρόμπερτ Φίτσο.

Αναγκασμένος να εγκαταλείψει το αξίωμά του το 2018 λόγω μαζικών διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Jan Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του Martina Kusnirova, ο Φίτσο αναδύθηκε από τις πολιτικές στάχτες και έγινε πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους. Το κόμμα του διεξήγαγε μια εκστρατεία φιλική προς τον Πούτιν, με τη δέσμευση να τερματίσει κάθε στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Καταλίν Νόβακ, πρόεδρος της Ουγγαρίας

Η Καταλίν Νόβακ, που εξελέγη πρόεδρος της Ουγγαρίας το 2022, στάθηκε κάπως άτυχη: την έστειλαν στο Νταβός για να υψώσει τη σημαία του κράτους-παρία της ΕΕ. Ευτυχώς, η 46χρονη έχει συνηθίσει να είναι η περίεργη σε ένα πάρτι... Είναι η πρώτη γυναίκα και η νεότερη πρόεδρος της Ουγγαρίας.

Θα πίστευε κανείς ότι η Νόβακ, δεδομένης της καταγωγής της, θα ήταν μια πρωτοπόρος φεμινίστρια που προσπαθεί να εμπνεύσει τις γυναίκες να αγγίξουν τα άστρα. Αλλά τελικά πρόκειται για μια υπέρμαχο του διεθνούς κινήματος κατά των αμβλώσεων, κατά της ισότητας και κατά του φεμινισμού.

Χαν Μανέ, πρωθυπουργός της Καμπότζης

Μπορεί να εκπλαγείτε αν δείτε τον Χαν Μανέ σε αυτή τη λίστα: Ο νέος, με δυτική μόρφωση πρωθυπουργός της Καμπότζης έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους κύκλους ως δυνητικός εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής.

Αλλά ο Χαν Μανέ είναι λιγότερο μια ανάσα φρέσκου αέρα και πολύ περισσότερο η συνέχιση της ίδιας μπαγιάτικης ιστορίας. Έχοντας κληρονομήσει τη θέση του από τον πατέρα του, τον μακροχρόνιο απολυταρχικό Χουν Σεν, ο Χαν Μανέ δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θέλει να μεταρρυθμίσει ή να εκσυγχρονίσει την Καμπότζη. Ενώ κάποιοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πού θα καταλήξει (δεδομένου ότι ο πατέρας του είναι ακόμα στη σκηνή, μαζί με τους πιστούς κομμουνιστές του), το γεγονός είναι: Πολλά χαρακτηριστικά της απολυταρχίας εξακολουθούν να υπάρχουν στην Καμπότζη. Καταστολή της αντιπολίτευσης; Υπάρχει. Ύποπτες εκλογές; Υπάρχουν. Διάχυτη δωροδοκία και πελατειακές σχέσεις; Υπάρχουν, υπάρχουν.

Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί, πρωθυπουργός του Κατάρ

Πώς κατάφερε ένα μικρό βασίλειο 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων στον Περσικό Κόλπο να πρωταγωνιστήσει σε τόσα εκρηκτικά σκάνδαλα;

Υπήρχαν οι ισχυρισμοί για εξαγορά επιρροής που στοίχισαν τα κεφάλια πολλών νομοθετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ισχυρισμοί για αδήλωτη άσκηση πίεσης από δύο Ρεπουμπλικάνους πράκτορες που πρόσκεινται στον Τραμπ. Οι πολλαπλές αντιπαραθέσεις σχετικά με προσπάθειες ξεπλύματος αθλητών (Sportswashing). Για να μην αναφέρουμε τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το τι γνώριζαν οι αξιωματούχοι του εμιράτου πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς -της οποίας το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης...

Θα πίστευε κανείς ότι με τέτοιου είδους ρεκόρ ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι θα έπρεπε να αποφεύγεται από τα κορυφαία στελέχη του κόσμου. Μπα! Μόλις αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον ηγέτη του Κατάρ και του είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «βαθιά ευγνώμονες για τη συνεχιζόμενη προσφορά, για το ακούραστο έργο που αναλάβατε και που συνεχίζεται, για να προσπαθήσετε να απελευθερώσετε τους υπόλοιπους ομήρους».

Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας

Όταν συγκρίνετε τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα με μερικούς από τους άλλους σε αυτόν τον κατάλογο, δεν φαίνεται να ταιριάζει. Δεν είναι δικτάτορας που διοικεί ένα βίαιο πετροκράτος και δεν έχει εισβάλει σε γειτονικές του χώρες.

Αλλά ο Ντούντα είναι άνθρωπος του χθες. Ως ο τελευταίος από το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, το οποίο έφυγε από την εξουσία πέρυσι, ο Ντούντα κρατιέται με νύχια και με δόντια για να διατηρήσει τη θέση του, κάνοντας ό,τι μπορεί για να λειτουργήσει ως τροχοπέδη απέναντι στην κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τουσκ, ασκώντας βέτο και υποθάλποντας καταδικασμένους βουλευτές. Όλα αυτά σημαίνουν ότι: Όταν συναντήσετε τον πρόεδρο Ντούντα στο Νταβός, μην υποθέσετε ότι μιλάει εκ μέρους της Πολωνίας.

Αμίν Νάσερ, CEO της Aramco

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας είναι η Aramco -η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στον κόσμο- και ο Αμίν Νάσερ είναι το αφεντικό. Αν διαβάσετε τα δελτία Τύπου, θα πιστέψετε ότι είναι επίσης ο μεγαλύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Plot twist: απέχει πολύ από αυτό.

Έκθεμα Α: Η Aramco φέρεται να είναι ένας από τους κορυφαίους περιβαλλοντικούς ρυπαντές, με τη ΜΚΟ ClientEarth να αναφέρει ότι ευθύνεται για περισσότερο από το 4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη από το 1965. Τεκμήριο Β: Το Bloomberg ανέφερε το 2021 ότι υποεκτίμησε το αποτύπωμα άνθρακα της κατά 50%.

Παγκόσμιο Οικονομικό ΦόρουμΝταβόςειδήσεις τώρα