Κόσμος|18.01.2024 19:42

Aνάλυση Δανέζη: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος Ιράν-Πακιστάν με εμπλοκή ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας

Newsroom

Μπαρούτι μυρίζει στη Μέση Ανατολή, καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για διεύρυνση των συγκρούσεων, καθώς το Ιράν φαίνεται πως γίνεται ιδιαίτερα δραστήριο στην περιοχή με την ανησυχία για ένα νέο επικίνδυνο μέτωπο μεταξύ Ιράν και Πακιστάν να κορυφώνεται.

Επίδειξη δύναμης από το Ιράν

Σύμφωνα με όσα είπε ο Σωτήρης Δανέζης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το Ιράν χρησιμοποιεί και επιδεικνύει το πυραυλικό του οπλοστάσιο και τα έξυπνα όπλα που διαθέτει προκειμένου να πλήξει στόχους και στο Πακιστάν.

Η αντίδραση από το Ισλαμαμπάντ ήταν δυναμική και για πολλούς αναλυτές μη αναμενόμενη με τα τελευταία επεισόδια να δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή, καθώς οι επιθέσεις λόγω αντιποίνων γίνονται ανάμεσα σε μία χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα και μία άλλη που αναζητά τρόπους να αποκτήσει πυρηνική δύναμη.

Ο ρόλος ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας

Η γεωπολιτική κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και λόγω των τριγωνικών αλληλεπιδράσεων με τη Σαουδική Αραβία που είναι η «μήτρα» του σουνιτικού Ισλάμ. Υπενθυμίζεται ότι το σιιτικό Ιράν θεωρεί τη Σαουδική Αραβία στρατηγικό εχθρό του, ενώ η Τεχαράνη ηγείται και του αντιαμερικανικού άξονα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, το Πακιστάν διατηρεί στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ και καθώς τα τελευταία χρόνια πνίγεται από τα χρέη, «αγκαλιάζει» τη Σαουδική Αραβία η οποία υποσχέθηκε πρόσφατα επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων στο Πακιστάν μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την ίδια ώρα, Ιράν και Πακιστάν παλεύουν με τους δικούς τους εσωτερικούς δαίμονες αλλά και με τις εξωτερικές εντάσεις. Η Τεχεράνη από τη μία παραπαίει από το βάρος των κυρώσεων και των εσωτερικών κοινωνικών ζητημάτων και φαίνεται πως εν μέσω της βίας στη Μέση Ανατολή επιδιώκει να εδραιώσει την εξουσία του και να προβάλει ισχύ.

Θα μπορούσε να εμπλέξει ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Το Πακιστάν από την άλλη το οποίο αντιμετωπίζει εσωτερικές αναταραχές και οικονομικά προβλήματα προσπαθεί να αποδείξει διεθνώς ότι έχει ακόμα στρατηγική σημασία.

Σε κάθε περίπτωση οι δεσμοί του Ιράν με τη Ρωσία και την Κίνα και η στενή συμμαχία του Πακιστάν με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία μετατρέπουν αυτή την περιφερειακή εξίσωση σε μία σύνθετη γεωπολιτική σκακιέρα.

Το πιο απίθανο σενάριο για το μέλλον είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος Ιράν και Πακιστάν, ωστόσο το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΡωσίαΚίναΗΠΑειδήσεις τώραΙράνΜέση ΑνατολήΠακιστάν