Κόσμος|22.01.2024 15:14

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Ένα νέο δημοψήφισμα για την κυβέρνηση

Μαρία Ζαχαράκη

Το κυβερνών κόμμα AKP και το Εθνικιστικό Κίνημα MHP θα κατέβουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, σε συνεργασία. Σε 30 μεγάλους δήμους, το AKP θα υποστηρίξει τους υποψηφίους του MHP στη Μερσίνα και τη Μανίσα, ενώ το MHP θα υποστηρίξει τους υποψηφίους του AKP στις υπόλοιπες 28 επαρχίες.

Μετά τον προσδιορισμό των υποψηφίων, τον Ιανουάριο του 2024, διεξήχθησαν έρευνες μόνο για την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων ASAL:

Άγκυρα

CHP 36,8%

ΑΚΡ - MHP 34,3%

DEM (Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς) 3,1%

ΙYΙ (Καλό Κόμμα) 6,1%

Άλλα 19,7%

Κωνσταντινούπολη

CHP 39,8%

ΑΚΡ - MHP 36,5%

DEM (Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς) 4,8%

ΙYΙ (Καλό Κόμμα) 2,8%

Άλλα 6,5%

Στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ορισμένοι από τους ψηφοφόρους του Καλού Κόμματος αναμένεται να ψηφίσουν υποψηφίους του CHP. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμη και πριν καθοριστούν οι υποψήφιοι, το 63% των ψηφοφόρων του Καλού Κόμματος δήλωσαν ότι ήταν υπέρ μιας συμμαχίας με το CHP.

Τι θα συμβεί στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου;

Η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία σχολιάζει ότι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι σαν δημοψήφισμα για το ΑΚΡ. Τα περισσότερα από τα κριτήρια για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων δεν φαίνεται πλέον να ισχύουν για την Τουρκία και κυρίως η θεωρία ότι η οικονομία καθορίζει τα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί να μην ισχύει πλέον και αυτό αντικατοπτρίστηκε στις εκλογές του 2023.

Καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε ο Ερντογάν πριν από τις τελευταίες εκλογές δεν έγινε πραγματικότητα. Ο ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε, το επιτόκιο αυξήθηκε από 8,5% σε 42,5%, η συναλλαγματική ισοτιμία για το δολάριο ΗΠΑ αυξήθηκε από 19 τουρκικές λίρες σε 30 λίρες. Οι φόροι αυξήθηκαν περαιτέρω.

Παρόλα αυτό ο Τούρκος πρόεδρος επανεξελέγη. Αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με τις κλασικές συμπεριφορές των ψηφοφόρων, επομένως συνάγεται ότι οι παράγοντες της θρησκείας και της τρομοκρατίας θα παίξουν ξανά σημαντικό ρόλο.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 100%, η κυβέρνηση έδωσε αύξηση 42% στους συνταξιούχους και αύξηση 49% στους δημόσιους υπαλλήλους και στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η χαμηλότερη σύνταξη γήρατος έφτασε τις 10.000 λίρες (300€), δηλαδή πολύ κάτω από το όριο φτώχειας των 14.000 λιρών.

Το ΑΚΡ δεν θα πάρει πάνω από 30%

Οι αρθρογράφοι στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι δεδομένης της κατάστασης, το κυβερνητικό μπλοκ θα υποστεί σοβαρή ήττα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και το ποσοστό ψήφου του ΑΚΡ δεν θα υπερβαίνει το 30%.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνδημοσκόπησηδημοτικές εκλογές Τουρκίαεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΤουρκία