Κόσμος|24.01.2024 22:48

Πλησιάζουν στην Τουρκία τα F-16: Ο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο

Μαρία Ζαχαράκη

Οι ΗΠΑ κράτησαν το λόγο τους και ακριβώς 24 ώρες μετά την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική βουλή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέστειλε επιστολή στο Κογκρέσο, με την οποία ζητά την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

To Reuters σημειώνει ότι η επιστολή δεν αποτελεί επίσημη κοινοποίηση, αλλά ένα βήμα για να ενθαρρύνει τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση.

Θα πρέπει να ακολουθήσει εξάλλου η επίσημη επιστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση Μπάιντεν για το θέμα.

Το 15ήμερο διάστημα «σιωπής», όπως αποκαλείται, κατά το οποίο το Κογκρέσο μπορεί να εκφράσει αντιρρήσεις προς την πρόταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση F-16 στην Τουρκία, θα ξεκινήσει από τότε που θα επιδοθεί η επίσημη επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προβεί σε δήλωση που έλεγε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, αλλά το Κογκρέσο παίζει βασικό ρόλο στη διαδικασία, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο».

Μετά την έγκριση του πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη και ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

ΤουρκίαΤζο ΜπάιντενΗΠΑΝΑΤΟF-16