Κόσμος|26.01.2024 15:00

Ερντογάν: Περιμένουμε τώρα την Αμερική για τα F-16

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Άγκυρα ολοκλήρωσε τη διαδικασία για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, εγκρίνοντας την ένταξη τη Σουηδία και η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ για την προμήθεια των F-16.

«Τους περιμένουμε»

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής δήλωσε: «Μετά από την υπόσχεση που δόθηκε, το κοινοβούλιο μας το ψήφισε (το πρωτόκολλο) με συντριπτική πλειοψηφία και χθες έφτασε στα χέρια μου. Το υπέγραψα και το βράδυ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Τώρα... Πριν από μία ημέρα, ο Μπάιντεν με μία γραπτή -σαν- οδηγία, που έστειλε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και σε όλους, εξέφρασε το αίτημα να τo περάσουν από τη βουλή τους το συντομότερο δυνατό. Τους περιμένουμε».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε: «Φυσικά, το αποτέλεσμα που θα προκύψει από εκεί το συντομότερο δυνατό θα μας εξασφαλίσει, πρώτα ο Αλλάχ, το ξεκίνημα της διαδικασίας της παράδοσης των F-16 στην Τουρκία, καθώς και της επισκευής και συντήρησης. Αυτό περιμένουμε. 

Ο υπουργός Εξωτερικών το παρακολουθεί στενά αυτήν τη στιγμή. Το παρακολουθεί κι εκείνος και μαζί με τον Άντονι Μπλίνκεν προχωρούν τη διαδικασία». 

«Στο μεταξύ, φυσικά με αυτό το βήμα που κάναμε, τόσο ο Καναδάς, όσο κι η Σουηδία και όλες οι δυτικές χώρες, όλες δήλωσαν ότι αυτό ήταν το κατάλληλο βήμα, προκειμένου να δείξει τη στάση της η Τουρκία. Συντέλεσε στο να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή πηγή δύναμης μέσα στο ΝΑΤΟ. Εμείς συνεχίζουμε τον δρόμο μας με την ίδια αποφασιστικότητα», τόνισε ο Ερντογάν.

Ευχαριστώ του Στόλτενμπεργκ στον Ερντογάν 

Με τη σειρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα, Παρασκευή: «Χαιρετίζω την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΒΑ Συμμαχία από το τουρκικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα και ευχαριστώ τον πρόεδρο Ερντογάν για την ταχεία υπογραφή του νόμου». 

ΗΠΑΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνF-16ειδήσεις τώραειδήσεις