Κόσμος|28.01.2024 20:43

Στην επιφάνεια της Σελήνης το ιαπωνικό διαστημόπλοιο «Moon Sniper» αλλά… ανάποδα – Τι πήγε στραβά

Newsroom

Στη λίστα των χωρών που πάτησαν… πόδι στο φεγγάρι συγκαταλέγεται πλέον και η Ιαπωνία μιας και το διαστημόπλοιο «Moon Sniper» προσγειώθηκε με απόλυτη επιτυχία στην επιφάνεια της Σελήνης το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Κα μπορεί το διαστημικό σκάφος να προσγειώθηκε με έναν καλό βαθμό ακρίβειας στη Σελήνη, οι φωτογραφίες όμως που φτάνουν στη Γη δείχνουν ότι το σκάφος είναι ανάποδα!

Αρχικά κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τις ηλιακές μπαταρίες του σκάφους δυσκόλεψαν τον προσδιορισμό του αν είχε προσγειωθεί στην σωστή περιοχή. Όταν τα δεδομένα όμως ανακτήθηκαν από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (Jaxa), έδειξαν  ότι προσγειώθηκε 55 μέτρα από την περιοχή-στόχο, ανάμεσα σε δύο κρατήρες σε μια περιοχή που καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα.

«Ανοίξαμε την πόρτα για μια νέα εποχή»

Αξιωματούχοι από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης δήλωσαν από την πλευρά τους ότι η προσγείωση έγινε με πρωτοφανή ακρίβεια. «Αποδείξαμε ότι μπορείς να προσγειωθείς στο σημείο που θέλεις και όχι στο σημείο που μπορούσες» δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος Σινιχίρο Σακάι. «Ανοίξαμε την πόρτα για μια νέα εποχή», πρόσθεσε.

Με την ανάλυση των πετρωμάτων, η Jaxa ελπίζει να ρίξει φως στο μυστήριο των πιθανών υδάτινων πόρων του φεγγαριού - κλειδί για τη δημιουργία βάσεων εκεί μια μέρα ως πιθανές στάσεις στο δρόμο προς τον Άρη.

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο και αρχικά τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη πριν εισέλθει σε σεληνιακή τροχιά την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η Ιαπωνία ελπίζει ότι η αποστολή θα δώσει ώθηση στο διαστημικό της πρόγραμμα μετά από μια σειρά αποτυχιών. Ένα διαστημόπλοιο που σχεδιάστηκε από ιαπωνική εταιρεία συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας προσεδάφισης στη Σελήνη τον Απρίλιο και ένας νέος πύραυλος-ναυαρχίδα απέτυχε κατά την πρώτη του εκτόξευση τον Μάρτιο.

φεγγάριειδήσεις τώραΙαπωνίαειδήσειςδιαστημόπλοιοΣελήνη