Κόσμος|31.03.2019 14:26

Εκλογές στην Τουρκία: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες σε εκλογικό κέντρο

Newsroom

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα σε εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας στην Τουρκία ενώ δύο ακόμη τραυματίστηκαν σε άλλα επεισόδια που σημειώθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ. Στη γειτονική χώρα από το πρωί διεξάγονται τοπικές εκλογές. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί στις πόλεις της ανατολικής Τουρκίας και θα κλείσουν στις 16:00 ενώ στις υπόλοιπες πόλεις οι ψηφοφόροι ξεκίνησαν να ψηφίζουν από τις 8 πμ και μπορούν να ψηφίζουν έως τις 17:00.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που ψήφισε νωρίς το πρωί, δήλωσε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά, χωρίς βεβαίως να έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα επεισόδια. Ο επικρατέστερος, όμως με πολύ μικρή διαφορά, υποψήφιος δήμαρχος για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης και πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ψήφισε στην ασιατική πλευρά της πόλης και δήλωσε ότι «οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας». Στη συνέχεια ευχήθηκε να ενισχυθεί η ενότητα και η αδελφοσύνη στην χώρα. Όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία ανέφερε ότι στην προεκλογική περίοδο επισκέφθηκε όλη την Κωνσταντινούπολη δύο φορές και άκουσε όλους τους δημότες.

O πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ψηφίσει στην Κωνσταντινούπολη ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα και ευχήθηκε οι εκλογές να διεξαχθούν ομαλά χωρίς επεισόδια. Οι εκλογικές απαγορεύσεις δημοσιεύσεων και προπαγάνδας επισήμως ξεκίνησαν από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα λήξουν στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Βάση νόμου σήμερα απαγορευέται η οπλοφορία ακόμη και σε αυτούς που διαθέτουν άδεια αλλά και η πώληση αλκοόλ μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, γύρω στις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ήδη ξεκινήσει η καταμέτρηση.  Με εξαίρεση τους δήμους που μπορεί να υπάρχει οριακή μάχη μέχρι αργά, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

ΤουρκίαεκλογέςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν