Κόσμος|30.01.2024 22:29

Τουρκικό ΥΠΕΞ για ειρηνευτική δύναμη ΟΗΕ στην Κύπρο: Καλούμε τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ»

Μαρία Ζαχαράκη

Νέα έκκληση να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος διεθνώς απευθύνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αν και αφήνει αιχμές ότι δεν ζητήθηκε η έγκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο και ότι παραβλέπει τις παραβιάσεις της ε/κ πλευράς στη νεκρή ζώνη, «επιτρέπει» τη συνέχιση της παρουσίας της UNFICYP και ζητά -με την ευκαιρία- λύση «δύο κρατών» και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στις 30 Ιανουαρίου 2024, σχετικά με το ψήφισμα 2723 (2024) που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατά ένα έτος παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP) που σταθμεύει στην Κύπρο.

Σε αντίθεση με την καθιερωμένη πρακτική των Ηνωμένων Εθνών, αυτή τη φορά δεν ζητήθηκε η έγκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης. Με την ευκαιρία αυτή, εφιστούμε για άλλη μια φορά την προσοχή στο γεγονός ότι η UNFICYP μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο έδαφος της ΤΔΒΚ στο πλαίσιο της καλής θέλησης των αρχών της ΤΔΒΚ, υπογραμμίζουμε την ανάγκη μιας νομικής βάσης για τη συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων και τονίζουμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως τα βήματα που θα λάβει η τ/κ πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα γεγονότα στην Πύλα

Υπενθυμίζοντας τα γεγονότα στην Πύλα το περασμένο καλοκαίρι, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζει ως εξής:

«Η UNFICYP έχει κλείσει τα μάτια σε πολυάριθμες παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από την ελληνοκυπριακή πλευρά κατά τη διάρκεια των ετών. Στις 18 Αυγούστου 2023, η άδικη προσπάθειά της να εμποδίσει τις εργασίες κατασκευής του δρόμου Γιιτλέρ-Πύλας, ο οποίος είναι ένα ανθρωπιστικό έργο, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν επιδεικνύει την αμεροληψία που αναμένεται από τις ειρηνευτικές αποστολές. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε αυτό το τελευταίο ψήφισμα, αναφέρεται στο δελτίο τύπου της 21ης Αυγούστου, το οποίο δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την αλήθεια. Η ολοκλήρωση του δρόμου Γιιτλέρ-Πύλας θα αποτελούσε ένα αποτελεσματικό βήμα προς την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των Τουρκοκυπρίων απέναντι στην BMBG και θα συνέβαλε στη μείωση των εντάσεων στο πεδίο».

Βαθιά απογοητευμένοι

Από την άλλη πλευρά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που το ψήφισμα αναφέρεται σε ξεπερασμένα και εξαντλημένα μοντέλα λύσης, αλλά όχι στο όραμα των δύο κρατών που προωθεί ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ κ. Τατάρ. Τονίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση απέχει πολύ από το να είναι δίκαιη και εποικοδομητική, τη στιγμή που μόλις έχει διοριστεί Ειδικός Αντιπρόσωπος για να διερευνήσει αν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί».

Τέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωρίσει ότι μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων επί του πεδίου και να επιβεβαιώσει τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού για κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.

υπουργείο ΕξωτερικώνΚύπροςΤουρκίαειδήσεις τώραειδήσειςΚατεχόμενα