Κόσμος|31.01.2024 21:51

Εξετάζεται σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα, λέει η Χαμάς - O ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «πληθυσμό που λιμοκτονεί»

Newsroom

Η Χαμάς εξετάζει μία πρόταση συμφωνίας για εκεχειρία με το Ισραήλ στη Γάζα, η οποία συμπεριλαμβάνει τρεις φάσεις και προβλέπει μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας πολλών εβδομάδων, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή στους κόλπους της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η Χαμάς είπε πως εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας, την οποία κατέθεσαν μεσολαβητές κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στο Παρίσι, έπειτα από μια πρώτη κατάπαυση του πυρός διάρκειας μίας εβδομάδας, στα τέλη Νοεμβρίου, κατά την οποία 105 όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν στο Ισραήλ.

Η πρώτη φάση

Η πρώτη φάση αυτής της πρότασης αναφέρει μια εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ θα πρέπει να αποφυλακίσει μεταξύ 200 και 300 Παλαιστίνιους κρατουμένους που δεν κρατούνται υπό ένα καθεστώς υψηλής ασφαλείας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35-40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, είπε μία πηγή στους κόλπους της Χαμάς, που πρόσκειται στους Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές.

Μονάχα «οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άνδρες ασθενείς άνω των 60 ετών» που κρατούνται στη Γάζα θα μπορέσουν να απελευθερωθούν, επισήμανε αυτή η πηγή στο AFP υπό καθεστώς ανωνυμίας. Μεταξύ 200 έως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσαν επίσης να εισέρχονται κάθε ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.

Τι προβλέπει το δεύτερο βήμα

Εάν η αρχική κατάπαυση του πυρός τηρηθεί, ένα δεύτερο βήμα προβλέπει την απελευθέρωση «εφέδρων στρατιωτών» που κρατούνται στη Γάζα ως αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση ενός αριθμού, που δεν έχει καθοριστεί, Παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι μη έφεδροι στρατιώτες θα μπορούσαν επίσης να απελευθερωθούν, σύμφωνα με αυτήν την πηγή, επίσης με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων. Η τελευταία φάση αφορά την ανταλλαγή των σορών ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί και μια συμφωνία που σχετίζεται με τον έλεγχο των σημείων συνοριακών ελέγχων της Γάζας και την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών εδαφών.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σήμερα με οικογένειες ομήρων, ο Νετανιάχου επισήμανε τις «προσπάθειες» του Ισραήλ για την απελευθέρωσή τους, χωρίς να αναφέρει ευθέως την πρόταση εκεχειρίας.

Ο πληθυσμός της Γάζας λιμοκτονεί – O ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ο πληθυσμός της Γάζας «λιμοκτονεί», κατήγγειλε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ, την ώρα που σημαντικές δωρήτριες χώρες ανακοίνωσαν την αναστολή της βοήθειάς τους προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Είναι ένας πληθυσμός που πεθαίνει από πείνα. Είναι ένας πληθυσμός που ωθείται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης επειγουσών υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται μαζική καταστροφή ... Εάν ρωτάτε εάν η καταστροφή μπορεί να επιδεινωθεί, ναι, απολύτως», πρόσθεσε.

Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια

Η ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνει με το σταγονόμετρο στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος που τελεί υπό πλήρη ισραηλινή πολιορκία μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

«Ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Γάζας λιγόστεψε συστηματικά και η ποιότητα της διατροφής μειώθηκε. Οι άνθρωποι υποτίθεται δεν επιβιώσουν με επισιτιστική βοήθεια για μήνες και μήνες ή χρόνια», εξήγησε ο Ράιαν. «Και αν συνδυάσετε την έλλειψη τροφής με τον υπερπληθυσμό όπως και με το κρύο και την έλλειψη στέγης, έχετε τις τέλειες συνθήκες για να υπάρξει μαζική επιδημία στα παιδιά», δήλωσε.

«Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Γάζας είναι ή νεκροί ή τραυματίες ή φέρονται ως αγνοούμενοι ή φέρονται ως νεκροί», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ο κίνδυνος της πείνας είναι υψηλός και εντείνεται καθημερινά», δήλωσε καθώς οι επιχειρήσεις βοήθειας στους αμάχους της Unrwa απειλούνται μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ για εμπλοκή 12 εργαζομένων από τους 30.000 περιφερειακούς υπαλλήλους της υπηρεσίας στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

ΠαλαιστίνηειδήσειςΙσραήλειδήσεις τώραΛωρίδα της Γάζας