Κόσμος|02.02.2024 11:07

Ουκρανικά θαλάσσια droneς βύθισαν ρωσικό πολεμικό πλοίο στην Κριμαία - Δεν σχολιάζει η Μόσχα

Newsroom

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι βύθισε το ρωσικό πολεμικό πλοίο, «Ιβάνοβετς», μετά από πολλαπλά χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο λιμάνι της λίμνης Ντόνουζλαβ, από θαλάσσια drone.  

Σε νυχτερινά πλάνα που παραχώρησε η Ουκρανία φαίνονται θαλάσσια drone να πετάνε προς το ρωσικό πλοίο πριν εκραγούν κατά την πρόσκρουση, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο σκάφος. Στο τέλος του βίντεο, το πλοίο φαίνεται να έχει βυθιστεί, με μόνο την πλώρη του να επιπλέι πάνω από το νερό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το Κρεμλίνο και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το περιστατικό. Η βύθιση του Ιβάνοβετς είναι το τελευταίο σε μια σειρά ουκρανικών χτυπημάτων στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να καταφέρει τόσο στρατηγικά όσο και συμβολικά πλήγματα κατά των ρωσικών δυνάμεων που προσάρτησαν την Κριμαία το 2014.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τα χτυπήματά της στην Κριμαία και στα ρωσικά πλοία έχουν ως στόχο να προσπαθήσουν να απομονώσουν τη χερσόνησο και να καταστήσουν πιο δύσκολο για τη Ρωσία να διατηρήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην ουκρανική ενδοχώρα, όπου οι γραμμές του μετώπου παραμένουν ως επί το πλείστον στατικές εδώ και μήνες.

Το πιο αξιοσημείωτο από τα χτυπήματά της ήταν η επίθεση στο Moskva τον Απρίλιο του 2022, η οποία ανάγκασε τη Ρωσία να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία. Το πλοίο έγινε διαβόητο αφού απείλησε να βομβαρδίσει το νησί Snake στη Μαύρη Θάλασσα αν οι Ουκρανοί στρατιώτες που το υπερασπίζονταν δεν παραδίδονταν

dronesειδήσεις τώραΟυκρανίαΡωσίαΚριμαία