Κόσμος|06.02.2024 11:34

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη: Ένοπλη επίθεση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο

Μαρία Ζαχαράκη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κωνσταντινούπολη μετά από ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Τσαγλαγιάν, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, τους δράστες και έξι τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις αστυνομικοί.

Το χρονικό 

Η είσοδος και η έξοδος του δικαστηρίου έκλεισαν, ενώ μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων και ασθενοφόρων απεστάλησαν στο σημείο. 

Οι άνθρωποι ακούγοντας τους πυροβολισμούς ξάπλωσαν στο έδαφος πανικόβλητοι, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά απέδωσε την ευθύνη στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP/C.

Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι "σήμερα, επιχειρήθηκε τρομοκρατική επίθεση κατά του σημείου ελέγχου μπροστά από την πύλη Γ του δικαστικού μεγάρου Τσάγλαγιαν. Διαπιστώθηκε ότι οι προδότες με τα ονόματα E.Y. και P.B., οι οποίοι εξουδετερώθηκαν, ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP/C. Ενώ οι τρομοκράτες που επιχείρησαν την επίθεση εξουδετερώθηκαν, τραυματίστηκαν 6 άτομα, μεταξύ των οποίων 3 αστυνομικοί και 3 πολίτες".

Ο επικεφαλής εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Σαμπάν Γιλμάζ και οι αντι-εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς από την πλευρά του καταδίκασε την επίθεση.

«Καταδικάζω απερίφραστα την ένοπλη επίθεση στο σημείο ασφαλείας μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης Τσάγλαγιαν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ήρωες αστυνομικούς μας που απέτρεψαν την ύπουλη επίθεση και εξουδετέρωσαν τους δύο υπόπτους. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους αστυνομικούς μας και στους πολίτες που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης για το περιστατικό συνεχίζεται προς πολλές κατευθύνσεις».

Η στιγμή που πέφτουν νεκροί οι δράστες

Όπως φαίνεται και στις εικόνες οι δράστες είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα, που είχαν όπλα στα χέρια τους και πυροβολούσαν προς την είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, με τους αστυνομικούς να τους ανταποδίδουν τα πυρά.

Σημειώνεται πως η επίθεση έρχεται λίγες μέρες μετά από αντίστοιχο χτύπημα σε καθολική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.  

Κωνσταντινούποληειδήσεις τώραΤουρκίαένοπλη επίθεση