Κόσμος|09.02.2024 22:33

Εισαγγελέας χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «συμπαθή ηλικιωμένο με κακή μνήμη» - Έξαλλη η Κάμαλα Χάρις

Newsroom

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις κατήγγειλε σήμερα τα «πολιτικά κίνητρα» του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος επισήμανε την Πέμπτη την «κακή μνήμη» και την ηλικία του Τζο Μπάιντεν.

Το πόρισμα του εισαγγελέα, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, στο τέλος της έρευνας για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στην κατοχή του, έχει «σαφώς πολιτικά κίνητρα», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις σε δημοσιογράφους.

«Ο τρόπος με τον οποίο η συμπεριφορά του προέδρου έχει περιγραφεί σε αυτήν την έκθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο λανθασμένος ως προς τα γεγονότα», δήλωσε επίσης η Χάρις, η οποία έχει επίσης διατελέσει εισαγγελέας. 

«Συμπαθής ηλικιωμένος με κακή μνήμη»

Στο πόρισμά του, ο ειδικός εισαγγελέας δεν εισηγείται να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Μπάιντεν, 81 ετών, όμως ο Χουρ συμπεραίνει ότι ο Μπάιντεν είχε διατηρήσει συνειδητά στην κατοχή του και κοινοποιήσει διαβαθμισμένα έγγραφα μετά την αντιπροεδρία του, όταν ήταν απλός πολίτης. Ωστόσο, εξήγησε ότι «μια κατηγορία δεν δικαιολογείται», κυρίως γιατί ένα δικαστήριο θα έδινε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας σε «έναν συμπαθή ηλικιωμένο, καλοπροαίρετο, με κακή μνήμη».

Σημειώνει επίσης ότι «η μνήμη του έχει χειροτερέψει»: ο πρόεδρος «δεν θυμόταν πλέον πότε ήταν αντιπρόεδρος» ή ακριβώς τη χρονιά που πέθανε ο μεγαλύτερος γιος του Μπο.

Σε ένα σημείο της συνομιλίας είπε: «Αν αυτό ήταν το 2013... πότε όμως έπαψα να είναι αντιπρόεδρος;». Την επόμενη ημέρα ρωτούσε: «Το 2009, ήμουν ακόμη αντιπρόεδρος;» Για την ιστορία, ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος από το 2009 ως τις αρχές του 2017.

Τέλος, σημειώνει η έκθεση ότι «η μνήμη του Μπάιντεν ήταν θολή όταν περιέγραφε μια διαμάχη που αφορούσε το Αφγανιστάν και είχε μεγάλη σημασία για τον ίδιο».

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Χουρ

Ο Ρόμπερτ Χουρ, ρεπουμπλικάνος και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μέριλαντ, διορίστηκε τον Ιανουάριο του 2023 από τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπάιντεν, τον Μέρικ Γκάρλαντ, για να διερευνήσει την ανακάλυψη τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023 διαβαθμισμένων εγγράφων που χρονολογούνται από την εποχή που ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος (2009-2017) στην κατοικία του στο Γουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ) και σε ένα παλιό γραφείο.

Νομικός που έχει αποφοιτήσει από δύο κορυφαίες νομικές σχολές, του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, ο Χουρ, που είναι εγγεγραμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών, έχει μακρά θητεία σε θέσεις ευθύνης στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πλέον έξω από αυτήν.

Επιπλέον έχει καλή εικόνα και στις δύο παρατάξεις, αλλά και σε ανθρώπους του χώρου του. Αξιωματούχος που είχε εργαστεί μαζί του είπε ότι ο Χουρ είναι «πολύ ταλαντούχος δικηγόρος, άνθρωπος με εξαιρετική κρίση και ύψιστη ακεραιότητα».

Διετέλεσε κορυφαίος σύμβουλος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν και υπήρξε βοηθός του Κρίστοφερ Ρέι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, πριν από τον διορισμό του τελευταίου ως επικεφαλής του FBI.Νωρίτερα, ήταν βοηθός του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Γουίλαιμ Ρένκιστ, ενός συντηρητικού νομικού που διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Το 2017 διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μέριλαντ, όπου παρέμεινε ως το 2021. Ο διορισμός του είχε επικυρωθεί ομόφωνα από τη Γερουσία. Κατά τη θητεία του στο Μέριλαντ επέβλεψε υποθέσεις που αφορούν την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, που εδρεύει στην Πολιτεία, όπως ενός εργαζόμενου στην υπηρεσία που απέσπασε μεγάλο όγκο απόρρητου υλικού, που πάντως δεν μοιράστηκε με κανένα.

Πιο πρόσφατα εργαζόταν στη νομική εταιρεία Gibson, Dunn & Crutcher στην Ουάσινγκτον, θέση από την οποία αποχώρησε για να αναλάβει την έρευνα. Η μακρά θητεία του σε υπεύθυνες θέσεις και η εμπειρία του οδήγησαν στον διορισμό του από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Μπάιντεν.

ΗΠΑΤζο Μπάιντενειδήσεις τώραΚάμαλα Χάρις