Κόσμος|14.02.2024 04:30

Σολτς: Να στραφούμε στην παραγωγή όπλων σε μεγάλη κλίμακα

Newsroom

«Σήμα» στην αμυντική βιομηχανία; Καθώς η Ευρώπη δυσκολεύεται να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά, ο γερμανικός κολοσσός Rheinmetall επενδύει μακροπρόθεσμα, οικοδομώντας νέα μονάδα παραγωγής οβίδων για το πυροβολικό, με φιλοδοξία να δεκαπλασιάσει την παραγωγή.

Στο μεγαλύτερο συγκρότημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, στην Ούντερλις, στη βόρεια Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο της μελλοντικής μονάδας.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός

Από το 2025, αναμένεται να παράγει πυρομαχικά για πυροβόλα 155 χιλιοστών· σκοπός είναι προοδευτικά να φθάσει τις 200.000 οβίδες τον χρόνο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον καγκελάριο, για «σινιάλο» προς τους Ευρωπαίους, που καλούνται να ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανική βάση της γηραιάς ηπείρου, δίνοντας έμφαση σε ομαδοποιημένες παραγγελίες, ιδίως τις μακροπρόθεσμες.

«Πρέπει (...) να στραφούμε στην παραγωγή όπλων σε μεγάλη κλίμακα», επέμεινε ο κ. Σολτς.

Παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για να παραδοθούν όπλα από τις χώρες της ΕΕ στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στην επικράτειά της ο στρατός της Ρωσίας, τα κράτη μέλη απέχουν ακόμη πολύ από το να φθάσουν σε παραγωγικό δυναμικό επαρκές για να την υποστηρίξουν σε βάθος χρόνου και να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

Πρόκειται για «επείγουσα ανάγκη. Καθώς όσο σκληρή κι αν είναι αυτή η πραγματικότητα, δεν ζούμε σε καιρό ειρήνης», υπογράμμισε ο καγκελάριος Σολτς, που κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τις κατ’ αυτόν «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τις «μείζονα απειλή».

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, «όποιος θέλει ειρήνη πρέπει να καταφέρνει να αποτρέπει δυνητικούς επιτιθέμενους», έκρινε ο καγκελάριος.

Για αυτό πρέπει να υπάρξει «στενότερη» βιομηχανική συνεργασία των 27, συνέχισε.

Όλαφ Σολτςειδήσεις τώραειδήσειςΓερμανία