Κόσμος|15.02.2024 12:10

Super Bowl: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων - Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το μακελειό

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Super Bowl: Τραγωδία στην παρέλαση των νικητών / AP  (gallery)
Super Bowl: Τραγωδία στην παρέλαση των νικητών / AP  (gallery)
Super Bowl: Τραγωδία στην παρέλαση των νικητών / AP  (gallery)
Super Bowl: Τραγωδία στην παρέλαση των νικητών / AP  (gallery)
Super Bowl: Τραγωδία στην παρέλαση των νικητών / AP  (gallery)
Super Bowl: Τραγωδία στην παρέλαση των νικητών / AP  (gallery)

Συντετριμμένοι είναι οι κάτοικοι του Κάνσας από το χτεσινό μακελειό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης για τη νίκη των Kansas City Chiefs στον τελικό του Super Bowl. Από την επίθεση σκοτώθηκε μια γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλοι 21. Τρεις ένοπλοι συνελήφθησαν.

Οκτώ από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο καθώς η κατάστασή τους ήταν σοβαρή ενώ άλλοι επτά φέρουν τραύματα που θα μπορούσε να απειλήσουν τη ζωή τους.

Εννέα παιδιά ήταν μεταξύ των τραυματιών - όλα αναμένεται να αναρρώσουν.

Φόβος

«Η μόνη λέξη που θα χρησιμοποιούσα για να περιγράψω αυτό που είδαμε και το πώς ένιωσαν οι τραυματίες όταν ήρθαν σε εμάς ήταν φόβος», πρόσθεσε η επικεφαλής τους νοσοκομείου που μεταφέρθηκαν οι τραυματίες Meyer.

Ο δήμαρχος του Κάνσας Σίτι, Κουίντον Λούκας, αποκάλυψε ότι βρισκόταν μέσα στον σταθμό Union Station όταν ο ίδιος και άλλοι άκουσαν τον ήχο των πυροβολισμών. Ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του άρχισαν να τρέχουν.

«Βγήκαμε έξω σήμερα όπως όλοι στο Κάνσας Σίτι αναζητώντας μια γιορτή», δήλωσε ο κ. Λούκας στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης.

«Ήμουν εκεί με τη γυναίκα μου, ήμουν εκεί με τη μητέρα μου. Ποτέ δεν θα πίστευα ότι εμείς, μαζί με τους παίκτες των Chiefs, μαζί με τους οπαδούς, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, θα αναγκαζόμασταν να τρέξουμε για την ασφάλειά μας σήμερα».

Βίντεο από τη στιγμή που το πλήθος ακινητοποιεί έναν από τους δράστες

Εντωμεταξύ έρευνα κάνει η αστυνομία για τη σύλληψη των δραστών.Τρεις ένοπλοι βρίσκονται στα χέρια της ενώ ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα social media δείχνει το συγκεντρωμένο πλήθος να ακινητοποιεί έναν εκ των δραστών που έχει ανοίξει πυρ.

Ο Paul Contreras ένας από τους οπαδούς που βοήθησε να ακινητοποιηθεί ο δράστης δήλωσε: «Πάλευε να σηκωθεί και να φύγει», δήλωσε ο κ. Contreras, προσθέτοντας ότι η αστυνομία έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά. 

Καταδίκασε ο Μπάιντεν

Nεκρή είναι η Lisa Lopez-Galvan όπως αναφέρει το CNN, μια ραδιοφωνική παραγωγός από το Κάνσας Σίτι, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή από τους πυροβολισμούς σύμφωνα με μια ανάρτηση του ραδιόφωνο KKFI 90.1 FM. Πρόκειται για μια μητέρα δύο παιδιών.

«Με ειλικρινή θλίψη και βαριά και συντετριμμένη καρδιά ενημερώνουμε ότι η DJ του KKFI Lisa Lopez, παρουσιάστρια του Taste of Tejano έχασε τη ζωή της», ανέφερε ο σταθμός στο Facebook.

«Είμαστε απολύτως συντετριμμένοι με την απώλεια ενός τόσο καταπληκτικού ανθρώπου που έδωσε τόσα πολλά στο KKFI και την κοινότητα του KC», αναφέρει ο σταθμός. Η αστυνομία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τον θάνατό της.

Στην καταδίκη του περιστατικού προχώρησε ο Τζο Μπάιντεν μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Είναι καιρός να δράσουμε. Εκεί στέκομαι. Και ζητώ από τη χώρα να σταθεί μαζί μου. Για να ακουστεί η φωνή σας στο Κογκρέσο, ώστε επιτέλους να ενεργήσουμε για να απαγορεύσουμε τα πυροβόλα όπλα, να περιορίσουμε τους γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, να ενισχύσουμε τους ελέγχους ιστορικού, να κρατήσουμε τα όπλα μακριά από τα χέρια εκείνων που δεν έχουν καμία επιχείρηση να τα κατέχουν ή να τα χειρίζονται», είπε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Το να μετατραπεί αυτή η χαρά σε τραγωδία σήμερα στο Κάνσας Σίτι κόβει βαθιά την αμερικανική ψυχή. Τα σημερινά γεγονότα πρέπει να μας συγκινήσουν, να μας σοκάρουν, να μας ντροπιάσουν στην υποκριτική. Τι περιμένουμε; Τι άλλο πρέπει να δούμε; Πόσες ακόμα οικογένειες πρέπει να διαλυθούν;»

Συντετριμμένοι και οι Kansas City Chiefs 

Σε ανακοίνωσή του, οι Kansas City Chiefs δήλωσαν «πραγματικά λυπημένοι» από το βίαιο περιστατικό που συνέβη. Ο Τράβις Κελς, το αστέρι της ομάδας, και σύντροφος της Τέιλορ Σουίφτ, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν «συντετριμμένος για την τραγωδία που έλαβε χώρα σήμερα». Ο Marquez Valdes-Scantling,  ανέβασε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την τραγωδία μια ανάρτηση λέγοντας «ότι ήθελε να έρθει σε επαφή με τα νεαρά θύματα των πυροβολισμών. «Θέλω να βεβαιωθώ ότι είναι καλά», δήλωσε.

ειδήσεις τώραΚάνσαςSuper Bowlπυροβολισμοί