Κόσμος|15.02.2024 23:16

Έβαλε το πιάνο στο ποδήλατο, γυρνάει τους δρόμους και παίζει

Μαρία Ζαχαράκη

Ο 72χρονος Ζαφέρ Ματ, ο οποίος ζει στην Αλικαρνασσό, προσφέρει συναυλίες σε ντόπιους και ξένους τουρίστες με το πιάνο του, που είναι τοποθετημένο σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τρίτροχο ποδήλατο. Επισημαίνοντας ότι έμαθε να παίζει πιάνο πριν από 17 χρόνια με τα συναισθήματά του, χωρίς καμία εκπαίδευση, ο Ματ δήλωσε ότι στόχος του είναι να εμφυσήσει την τέχνη στα παιδιά και τους νέους. Παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών, ξεκίνησε το ενδιαφέρον του για τη μουσική, παίζοντας μαντολίνο σε νεαρή ηλικία και συνέχισε με το πιάνο που του χάρισαν οι φίλοι του πριν από 17 χρόνια.

«Σε ηλικία 55 ετών, μπόρεσα να αποκτήσω ένα πιάνο. 3 φίλοι μου συγκέντρωσαν χρήματα και μου έκαναν δώρο ένα πιάνο. Δεν είχα κανέναν οδηγό ή δάσκαλο. Έπαιζα κιθάρα για 30 χρόνια, προσπάθησα να μεταφέρω τις θεωρητικές μου γνώσεις στο πιάνο. Δούλεψα εντατικά. Ενήργησα με τη φυσική μου διαίσθηση και τα συναισθήματά μου και έφερα το παίξιμο του πιάνου σε αυτό το σημείο. Δουλεύω όλη μέρα για να το πάω ακόμα πιο ψηλά», λέει.

Πλανόδιος πιανίστας

Ο Ζαφέρ είδε κάποια στιγμή στο εξωτερικό κάποιοι να παίζουν πιάνο πάνω σε ποδήλατο και του γεννήθηκε η ιδέα να πάει σε έναν φίλο του σιδερά, που τον βοήθησε να φτιάξει ένα ποδήλατο για να βάλει το πιάνο επάνω και άρχισε να παίζει στην πλατεία της Αλικαρνασσού και σε διάφορα σημεία της πόλης. Αυτό προσέλκυσε την προσοχή των ντόπιων και ξένων τουριστών.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, ο Ματ είπε ότι προσπάθησε να ανεβάσει το ηθικό των σεισμοπαθών που ήρθαν στην Αλικαρνασσό παίζοντας πιάνο: «Τραγουδήσαμε μαζί τους και κλάψαμε μαζί».

Για τον Ζαφέρ Ματ, υπάρχουν δύο πράγματα που εξυψώνουν την κοινωνία και τα άτομα- αυτοί είναι η επιστήμη και η τέχνη. «Η τέχνη είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να αποκτήσει κανείς τη σωστή στάση απέναντι στη ζωή».

σεισμός ΤουρκίαΤουρκίαπιάνοποδήλατοειδήσεις τώραΑλικαρνασσός