Κόσμος|19.02.2024 18:21

Ναβάλνι: Η Γιούλια Ναβάλνια δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο του

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η Γιούλια Ναβάλνια κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «σκότωσε τον σύζυγό της, Αλεξέι Ναβάλνι» και δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης για μια «ελεύθερη Ρωσία».

«Πριν από τρεις ημέρες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό μου, τον Αλεξέι Ναβάλνι», δήλωσε η Ναβάλνια σε βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

«Θέλω να χτίσω μια ελεύθερη Ρωσία»

«Σκοτώνοντας τον Αλεξέι, ο Πούτιν σκότωσε τον μισό μου εαυτό -τη μισή μου καρδιά και τη μισή μου ψυχή… Αλλά έχω ακόμα το άλλο μισό και μου λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να παραιτηθώ. Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη χώρα μας», είπε.

«Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία. Θέλω να χτίσω μια ελεύθερη Ρωσία», δήλωσε η Ναβάλνια.

Σε αυτό το σημείο ζήτησε από τον ρωσικό λαό να σταθεί στο πλευρό της: «Σας ζητώ να μοιραστείτε την οργή μαζί μου. Οργή, θυμό, μίσος προς εκείνους που τόλμησαν να σκοτώσουν το μέλλον μας».

Οι θολές συνθήκες θανάτου

Ο Ναβάλνι πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 47 ετών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας IK-3 στο Χαρπ, μια πόλη βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών με την κατηγορία του εξτρεμισμού.

Οι συνθήκες θανάτου του ηγέτη της αντιπολίτευσης παραμένουν θολές. Η Μόσχα λέει ότι ο Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε μετά από έναν περίπατο και οι προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν απέτυχαν.

Τρεις ημέρες μετά το θάνατό του, στην οικογένεια του Ναβάλνι δεν έχει επιτραπεί να δει τη σορό του.

Το θρίλερ της σορού

Η σωφρονιστική Αρχή είπε στη μητέρα του Ναβάλνι το Σάββατο ότι η σορός του γιου της βρισκόταν σε νεκροτομείο στο Σαλέκχαρντ, μια πόλη κοντά στη φυλακή. Μετά από μια οικογενειακή επίσκεψη εκεί, η Kira Yarmysh, εκπρόσωπος της οικογένειας, δήλωσε ότι η σορός δεν βρισκόταν στο νεκροτομείο.

Τη Δευτέρα, οι ρωσικές Αρχές ενημέρωσαν τη μητέρα και τους δικηγόρους του Ναβάλνι ότι η έρευνα για τον θάνατό του «παρατάθηκε» επ' αόριστον, προσθέτοντας ότι η αιτία του θανάτου είναι ακόμη «άγνωστη», έγραψε η Yarmysh στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ναβάλνια, πάντως, κατηγορεί τις ρωσικές Αρχές ότι έκρυψαν τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι και ότι περιμένουν να εξαφανιστούν από το σώμα του τα ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα Νοβιτσόκ.

Η έλλειψη σαφήνειας φέρνει δυτικές αντιδράσεις

Το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Mediazone εξασφάλισε υλικό που δείχνει τέσσερα οχήματα, μεταξύ των οποίων και αυτά της σωφρονιστικής υπηρεσίας, να διασχίζουν τον μοναδικό δρόμο που συνδέει το Λαμπιτνάνγκι, κοντά στη φυλακή, με το Σάλεκχαρντ. Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, η ασυνήθιστη αυτοκινητοπομπή υποδηλώνει ότι η σορός του Ναβάλνι μεταφερόταν στο Σαλέκχαρντ, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον θάνατο του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης -ο οποίος εμφανιζόταν υγιής και αστειευόταν με έναν δικαστή μόλις μία ημέρα πριν από τον θάνατό του- οδήγησε πολλούς δυτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να επιρρίψουν την ευθύνη για τον θάνατό του στον Πούτιν.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Πούτιν θα πρέπει να λογοδοτήσει για τον θάνατο του Ναβάλνι και ότι αναμένει από τα κράτη μέλη της ΕΕ να προτείνουν νέες κυρώσεις σε όσους ευθύνονται άμεσα για τη μεταχείριση του Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του ρωσικού σωφρονιστικού συστήματος.

Σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι οι διπλωμάτες θα «δρομολογήσουν περαιτέρω μέτρα κυρώσεων» για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη Δευτέρα τις δυτικές κατηγορίες σχετικά με την εμπλοκή της Μόσχας στον θάνατο του Ναβάλνι «χυδαίες» και δήλωσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ο Τραμπ «έσπασε» τη σιωπή του και δεν καταδικάζει

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προκάλεσε επικρίσεις ως πρόεδρος των ΗΠΑ για την επιδοκιμασία του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε σήμερα (19/2) το πρώτο δημόσιο σχόλιο για τον θάνατο του Ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη, σε μία αινιγματική ανάρτηση στο TruthSocial, χωρίς να επιρρίπτει ευθύνη.

«Ο ξαφνικός θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι με έκανε να έχω όλο και περισσότερο τον νου μου για το τι συμβαίνει στη χώρα μας», έγραψε ο Τραμπ.

«Είναι μια αργή, σταθερή πορεία με ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ, Ριζοσπάστες Αριστερούς Πολιτικούς, Εισαγγελείς και Δικαστές που μας οδηγούν σε έναν δρόμο καταστροφής. Ανοικτά Σύνορα, Στημένες Εκλογές και Υπερβολικά Άδικες Δικαστικές Αποφάσεις ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ, ΕΝΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΘΝΟΣ! MAGA 2024», κατέληξε.

ΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΑλεξέι Ναβάλνι