Κόσμος|06.04.2019 17:55

Τηλεφώνημα… άνωθεν έριξε το σύστημα του Anadolu τη νύχτα των εκλογών

Newsroom

Το παρασκήνιο της διακοπής της μετάδοσης των αποτελεσμάτων στην Κωνσταντινούπολη τη νύχτα των εκλογών αποκαλύπτει το Sputnik.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, όταν η διαφορά των ψήφων του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου με τον αντίπαλό του Μπιναλί Γιλντιρίμ έφτασε στις 5.000, τότε ο γενικός διευθυντής του πρακτορείου Αναντολού, Σενόλ Καζαντζί, έλαβε ένα τηλεφώνημα άνωθεν, το οποίο του ζητούσε να σταματήσει τη ροή της μετάδοσης.

Ο Σενόλ Καζαντζί, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη, τηλεφώνησε με τη σειρά του στον διευθυντή τεχνολογικών συστημάτων του Αναντολού, Γιακούπ Σιβκά, και του έδωσε εντολή να κατεβάσει αμέσως τον «διακόπτη».

Κι έτσι η Τουρκία και όλος ο κόσμος σταμάτησε να λαμβάνει αποτελέσματα, μιας και το κρατικό πρακτορείο Αναντολού ήταν το μόνο που επιτρεπόταν να μεταδώσει τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, όταν το σκάνδαλο άρχισε πια να φουντώνει και να μιλούν όλοι για «μαγειρέματα», το Αναντολού αποφάσισε τελικά να ξεκινήσει πάλι -με το σταγονόμετρο βέβαια- τη μετάδοση του εναπομείναντος 2% των αποτελεσμάτων στην Κωνσταντινούπολη, «μαρτυρώντας» πια την ήττα της κυβέρνησης. 

Ο 44χρονος γενικός διευθυντής του Αναντολού, Σενόλ Καζαντζί, (το επώνυμό του σημαίνει «κερδισμένος») είναι στενός φίλος της οικογένειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ με τον γιο του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, ήταν συμφοιτητής στο πανεπιστήμιο κι έπειτα φίλος. Μάλιστα λέγεται ότι η φιλία με τον γιο του Ερντογάν τον βοήθησε να αναρριχηθεί στην καριέρα του και το 2014 να αναλάβει γενικός διευθυντής του πανίσχυρου κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκία